Σε Κινέζους οι 2.000 τόνοι χρυσού της Barclays

Σε Κινέζους οι 2.000 τόνοι χρυσού της Barclays

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κινεζικός τραπεζικός κολοσσός ICBC Standard Bank αγοράζει την επιχείρηση εκκαθάρισης και αποθήκευσης πολύτιμων μετάλλων της βρετανικής Barclays και αποτελεί τη μοναδική τράπεζα της Κίνας με τέτοια δραστηριότητα στην καίρια αγορά του Λονδίνου.

Με τη συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, περιέρχεται στον έλεγχο της κινεζικής τράπεζας ένα από τα μεγαλύτερα θησαυροφυλάκια της Ευρώπης με χωρητικότητα 2.000 τόνων χρυσού, αργύρου και πλατίνας αξίας τουλάχιστον 80 δισ. δολ. για την κατασκευή του οποίου χρειάστηκε περισσότερο από ένα έτος. Σε αυτό η Barclays διατηρεί τον χρυσό και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα συνταξιοδοτικών ταμείων, κεντρικών τραπεζών, κρατικών επενδυτικών ταμείων αλλά και μεγάλων επενδυτών. Η Barclays, που εγκαινίασε αυτό το θησαυροφυλάκιο και τις δραστηριότητες φύλαξης πολύτιμων μετάλλων και εκκαθάρισης των συναλλαγών τους το 2012, έχει ανακοινώσει από τον Ιανουάριο ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις της αυτές.

Η έξοδός της από την αγορά χρυσού και πολύτιμων μετάλλων του Λονδίνου, στην οποία εκκαθαρίζονται κάθε χρόνο συναλλαγές ύψους 5 τρισ. δολ., συμπίπτει με την απόφαση των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών αρχών να διεξάγουν έρευνες για το κατά πόσον υπήρξε χειραγώγηση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων από τουλάχιστον 10 τράπεζες. Μεταξύ των υπό διερεύνηση τραπεζών συγκαταλέγονται η ίδια η Barclays αλλά και οι JPMorgan Chase & Co. και Deutsche Bank. Η τιμή της μετοχής της βρετανικής τράπεζας υποχώρησε χθες κατά 1,3% αυξάνοντας τις συνολικές της απώλειες από την αρχή του έτους στο 25%.

Σε ό,τι αφορά την ICBC Standard Bank, δημιουργήθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) εξαγόρασε το 60% των επιχειρήσεων διεθνών αγορών της Standard Bank στο Λονδίνο. Την περασμένη εβδομάδα η κινεζική τράπεζα προσχώρησε στο σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών σε χρυσό, άργυρο, πλατίνα και παλλάδιο του Λονδίνου (LPMCL). Ηταν η πρώτη τράπεζα που έγινε δεκτή στον όμιλο μετά το 2005. Οι άλλες τράπεζες που αποτελούν μέλη του είναι οι Barclays, HSBC, JP Morgan, Bank of Nova Scotia και UBS. Σημειωτέον ότι οι δύο εταίροι δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή