Παραλύει η Γαλλία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Παραλύει η Γαλλία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων άρχισε στη Γαλλία, με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στο Παρίσι κατά του νόμου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, γνωστού ως νόμου Ελ Κομρί, από το επίθετο της υπουργού Εργασίας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιθυμούν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση την αντίθεση των μελών τους στον νόμο, παρότι αυτός πέρασε από την Εθνοσυνέλευση χάρη στο άρθρο 49-3 του συντάγματος, χωρίς ψηφοφορία δηλαδή.

Επτά συνδικάτα εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών λυκείου (CGT, FO, FSU, UNEF, UNL, FIDL) κάλεσαν τα μέλη τους σε δύο ημέρες (17 και 19 Μαΐου) «δράσης».

Στο Παρίσι, η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι από την πλατεία Στρατιωτικής Σχολής, για να καταλήξει κοντά στο κτίριο της Γερουσίας, ενώ η αυριανή πορεία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα. Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομίας και μερίδας διαδηλωτών, καθώς οι δυνάμεις της τάξης είχαν λάβει εντολές να μην επιτρέψουν την καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας.

Απεργίες και πολύωρες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι οδηγοί φορτηγών, οι εργάτες στα λιμάνια της χώρας, οι ναυτικοί, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, οι σιδηροδρομικοί και οι εργαζόμενοι της εταιρείας διαχείρισης των αεροδρομίων της πρωτεύουσας, με κάθε τομέα να προβάλλει κλαδικές απαιτήσεις, παράλληλα με τη διαφωνία του προς τον νόμο Ελ Κομρί.

Αύριο αναμένεται να απεργήσουν οι εργαζόμενοι των συγκοινωνιών του Παρισιού, ενώ στην αυριανή κινητοποίηση θα συμμετάσχει και το συνδικάτο των εργαζομένων της πολιτικής αεροπορίας, δημιουργώντας την προοπτική ακυρώσεων και καθυστερήσεων πτήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να παραμείνει αμετακίνητος στην προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας επανέλαβε σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν θα ακολουθήσω την τακτική πολλών προηγούμενων κυβερνήσεων, που επέλεξαν να υποχωρήσουν. Προτιμώ την εικόνα ενός προέδρου ο οποίος προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, παρά ενός προέδρου που δεν έκανε τίποτα», είπε ο κ. Ολάντ στη συνέντευξή του.

«Αν η Αριστερά και εγώ δεν επανεκλεγούμε το 2017, τότε η Δεξιά και η άκρα Δεξιά θα νικήσουν. Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο. Η μάχη δεν έχει κερδηθεί. Θα έχουμε νικήσει μόνον όταν καταγραφεί ανθεκτική υποχώρηση της ανεργίας», είπε ο πρόεδρος.

Το ποσοστό των ανέργων στη Γαλλία παραμένει λίγο πάνω από 10%, με αυτό των νέων να κυμαίνεται γύρω στο 25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή