Απεργία πείνας στη Χίο, σε αναβρασμό η Ειδομένη

Απεργία πείνας στη Χίο, σε αναβρασμό η Ειδομένη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε πολλούς από τους καταυλισμούς προσφύγων. Χθες το βράδυ, ομάδα περίπου 300 προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη μετακίνησε ένα από τα βαγόνια προς τον φράχτη. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Η ένταση αποκλιμακώθηκε αλλά στη συνέχεια οι πρόσφυγες και μετανάστες ανασυγκροτήθηκαν και συνέχισαν να σπρώχνουν το βαγόνι, ενώ ακολούθησε νέος γύρος ρίψης χημικών από τους αστυνομικούς, με την άλλη πλευρά να πετάει προς το μέρος τους πέτρες.

Χθες το μεσημέρι, περίπου 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που βρίσκονται στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο ξεκίνησαν απεργία πείνας. Ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, εφαρμογή των κανόνων διεθνούς προστασίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αρκετοί εξ αυτών σφράγισαν τα στόματά τους με τσιρότα.

Στο μεταξύ, χθες, έληξε η διήμερη απεργία πείνας προσφύγων που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας Σχιστού. Οι πρόσφυγες είχαν αναρτήσει πανό με το οποίο κοινοποιούσαν το αίτημά τους για άνοιγμα των συνόρων.

Με παρατράγουδα πραγματοποιήθηκε χθες η επιστροφή τεσσάρων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία από τη Χίο. Πρόκειται για οικογένεια (δύο γονείς και δύο ανήλικα παιδιά) που επέστρεψε κατόπιν δικής της αίτησης, αεροπορικώς, από τον κρατικό αερολιμένα Χίου «Ομηρος» στο αεροδρόμιο Adana Sakir Pasa της Τουρκίας. Ο προγραμματισμός, ωστόσο, προέβλεπε την επιστροφή 12 ατόμων, αντί τεσσάρων που πραγματοποιήθηκε τελικώς. Κατά την αποχώρηση των 12 ατόμων από το κέντρο φιλοξενίας, μέλη οργανώσεων έπεισαν τους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η μεταφορά τους. Την ίδια ημέρα, στο νησί κατέφθασαν άλλα 98 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, από τις αρχές του έτους έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία, με βάση τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, 390 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων. Παράλληλα, άλλοι 1.048 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων επέστρεψαν στην Τουρκία με βάση το Διμερές Πρωτόκολλο Ελλάδας – Τουρκίας.

Την παρέμβασή του προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παράνομων δραστηριοτήτων, από ναρκωτικά και οίκους ανοχής μέχρι παρεμπόριο στην Ειδομένη, προανήγγειλε χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει την περιοχή, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία να υπάρχει το 70% του προσφυγικού πληθυσμού ολόκληρης της χώρας. Δεν μπορεί να λύσει η Κεντρική Μακεδονία μόνη της ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει ολόκληρη η Ευρώπη».

Στη Βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 29.110, από τους οποίους οι 9.183 παραμένουν στο camp της Ειδομένης, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Χθες στο σύνολο της χώρας ο αριθμός των προσφύγων ανερχόταν σε 54.574, ενώ συνεχίζονται οι αυξομειώσεις κατά την καταμέτρηση. Προχθές καταγράφηκαν 30 νέες αφίξεις, ενώ συνολικά οι πρόσφυγες στα νησιά υπολογίζονται σε 8.549. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.510 άτομα, στην Κεντρική Ελλάδα 2.081 και στη Νότια Ελλάδα 324.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή