Το πολυνομοσχέδιο στο «μικροσκόπιο» της Ν.Δ.

Το πολυνομοσχέδιο στο «μικροσκόπιο» της Ν.Δ.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημείο ισορροπίας μεταξύ της δεδηλωμένης άρνησής της να στηρίξει οποιοδήποτε νέο εισπρακτικό μέσο και της διάθεσής της να στείλει σαφές μήνυμα παραγωγικής αντιπολίτευσης, στηρίζοντας μεταρρυθμιστικά μέτρα, αναζητά η Νέα Δημοκρατία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συγκάλεσε εκτάκτως στις 11.00 σήμερα, σύσκεψη του «συντονιστικού» της Ν.Δ., προκειμένου να εξεταστούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου και η τελική στάση του κόμματος σε αυτές και για τον λόγο αυτό ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι αντιπρόεδροι, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Κόμματος, οι συντονιστές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο αντιπρόεδρος της Βουλής. 

Παρά την εκπεφρασμένη βούληση του κ. Μητσοτάκη να στηρίξει τις «όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις» του νομοσχεδίου, δηλαδή το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων και τη ρύθμιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, η τελική απόφαση της Ν.Δ. βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τις τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου, που μέχρι αργά χθες βράδυ ανέμεναν να πάρουν στα χέρια τους οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Ως προς το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, εγείρονται θέματα για τη λειτουργικότητά του, τη διάρκεια ισχύος του, που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του προγράμματος προσαρμογής, τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από τη διοίκηση κι αν αυτές αντανακλούν στις επιλογές της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης και, τέλος, στο ζήτημα της διαχείρισης των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και πού θα κατευθύνονται αυτά. Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, στη Ν.Δ. αναμένουν να δουν τα χρονικά και εισοδηματικά όρια προστασίας που προτείνονται για τα στεγαστικά, ενώ προκαλεί συζητήσεις η πρόβλεψη για χορήγηση και μη «κόκκινων» δανείων σε εταιρείες διαχείρισης.

Ο κ. Μητσοτάκης, που χθες επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα το μουσείο θα λειτουργήσει, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της Αθήνας, έχει δεχθεί και εισηγήσεις βουλευτών, προκειμένου να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια. Στο εσωτερικό, άλλωστε, διατυπώνονται διαφορετικές εισηγήσεις.

«Θα υπερψηφίσουμε το κομμάτι για τις αποκρατικοποιήσεις. Η Κ.Ο. της Ν.Δ. συντεταγμένα θα πάει και θα στηρίξει ό,τι αποφασίσουν τα όργανά μας», ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε “ξεπούλημα” με τις εννέα αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 19 έκανε “αξιοποίηση”». «Είμαστε πάντα υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά πρέπει να δούμε τους όρους διοίκησης του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και πού θα πηγαίνουν τα λεφτά. Θα υπάρχει θέμα κρατικού προϋπολογισμού ή θα πηγαίνουν όλα έξω;», αναρωτήθηκε (Αlpha) ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ με τη φράση «δεν θα πούμε όχι στη στήριξη μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν θα ψηφίσουμε νέους φόρους», σχολίασε το θέμα (Βήμα fm) ο πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή