Rent a car και στις διακοπές

8' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξάρτητα από το γιατί προτιμάτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από το να ταξιδέψετε με το δικό σας -επαγγελματικοί λόγοι ή διακοπές-, η επιλογή αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα. Κυρίως οικονομικά.

Το αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στη ζωή μας, είτε αφορά τις επαγγελματικές και προσωπικές μας μετακινήσεις είτε τις κοντινές ή μακρινές μας αποδράσεις. Η αυτονομία που προσφέρει είναι ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλα μέσα μεταφοράς και για το λόγο αυτό παραμένει το πιο δημοφιλές μέσο μετακίνησης στην Ελλάδα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας όποια ώρα εμείς αποφασίσουμε, να κάνουμε όσες στάσεις επιθυμούμε, να μεταφέρουμε αποσκευές, να ακούσουμε μουσική, να λειτουργήσουμε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, tablet, βιντεοπαιχνίδια, κ.λπ.), να φορτίσουμε το κινητό μας, ακόμα και να κοιμηθούμε!

Ωστόσο τα έξοδα συντήρησης του αυτοκινήτου έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί πάντα την πιο οικονομική επιλογή. Ιδιαίτερα τώρα, που όλοι σκεφτόμαστε μικρές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου ή προγραμματίζουμε τις καλοκαιρινές διακοπές, πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτου επιλέγουν να μη χρησιμοποιήσουν το δικό τους όχημα στα νησιά, αποφεύγοντας τόσο το έξοδο των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων όσο και την ταλαιπωρία της φόρτωσής του στο πλοίο. Τη λύση δίνουν οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες διαθέτουν οχήματα όλων των τύπων και για όλες τις ανάγκες: βραχυχρόνιες (τουριστικές) μισθώσεις ή/και μακροχρόνιες μισθώσεις.

Επιπλέον, η ενοικίαση αυτοκινήτου έχει γίνει ευκολότερη από ποτέ, καθώς μέσω ίντερνετ υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης τιμών, διαθέσιμων οχημάτων και καλύψεων από πολλές εταιρείες ενοικίασης. Ωστόσο απαιτείται προσοχή, τόσο στην επιλογή μιας αξιόπιστης εταιρείας προκειμένου να μας παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες όσο και στην επιλογή του κατάλληλου οχήματος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΦΑΝΕ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων σε όλη την Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων δραστηριοποιούνται σε τοπικό και εποχικό επίπεδο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες μετακίνησης των τουριστών. Η αύξηση των τουριστών έχει οδηγήσει στην άνοδο του κλάδου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για την ανανέωση του στόλου. Οπως αναφέρει η διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ) Αννα Βλαχάβα, ενδεικτικό των επενδύσεων αυτών είναι ότι από τα 36.000 νέα εταιρικά αυτοκίνητα που πωλήθηκαν το 2015 τα 29.000, δηλαδή το 80%, αγοράστηκαν από τις εταιρείες rent a car.

Συνολικά, ο στόλος των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 140.000 οχήματα, εκ των οποίων περίπου τα 60.000 διατίθενται για τουριστικές (βραχυχρόνιες) μισθώσεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τις car rental επιχειρήσεις. «Το αυτοκίνητο αποτελεί πάντα τον πρώτο στόχο της εκάστοτε κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αναζήτηση κρατικών εσόδων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φορολογία και μαζί η αβεβαιότητα για τους επαγγελματίες», αναφέρει η κυρία Βλαχάβα, επισημαίνοντας επίσης ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο δεν έχουν λάβει ποτέ επιδοτήσεις ή φοροαπαλλαγές, ακόμα και όταν πρόκειται για εποχικές επιχειρήσεις. Ετσι, αυτές επιβαρύνονται με όλα τα έξοδα κτήσης αυτοκινήτου και για τους 12 μήνες του χρόνου, ανεξαρτήτως του αν τα λειτουργούν μόνο τρεις με τέσσερις μήνες.

ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ… ΚΛΑΔΟΥ

 

Οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων είναι τουριστικές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου οφείλουν να διαθέτουν άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Το σχετικό ειδικό σήμα θα πρέπει να είναι αναρτημένο σε εμφανές σημείο και οι καταναλωτές θα πρέπει να το αναζητούν, καθώς αυτό πιστοποιεί ότι τηρούνται οι βασικοί κανόνες.  

Η κυρία Βλαχάβα εφιστά την προσοχή: «Πολλές εταιρείες, μη μέλη του Συνδέσμου, λειτουργούν χωρίς άδειες, διατηρούν αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας και παρέχουν χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, με ασφαλιστικές καλύψεις ουσιαστικά ανύπαρκτες. Οι εταιρείες αυτές, οι οποίες επιπλέον φοροδιαφεύγουν, ανταγωνίζονται αθέμιτα τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις, δυσφημούν ολόκληρο τον κλάδο και γενικότερα υποβαθμίζουν το προσφερόμενο ελληνικό τουριστικό προϊόν στα μάτια των ξένων επισκεπτών». Το αποτέλεσμα είναι ο καταναλωτής να μη διασφαλίζεται πλήρως σε οποιαδήποτε τυχόν διαφορά έχει με τη μη αδειοδοτημένη επιχείρηση. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει ο Σύνδεσμος για την προστασία των καταναλωτών, έχει θεσπίσει Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας για τα μέλη του, ενώ έχει συσταθεί και επιτροπή που ελέγχει για παραβάσεις. Ετσι, ο Σύνδεσμος εκδίδει πιστοποιητικό μέλους, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας οδηγίας προς τα μέλη του σχετικά με τις χρεώσεις που επιβαρύνουν τον καταναλωτή, σε συμφωνία με την Πανευρωπαϊκή Ενωση Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Leaseurope.

Ο ΣΤΕΕΑ εκπροσωπεί το 68% του συνόλου των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και το 90% των αυτοκινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης. Τα μέλη του διατηρούν 2.200 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και έχουν στο δυναμικό τους 25.000 εργαζομένους (πολλοί από τους οποίους απασχολούνται σε εποχικές επιχειρήσεις).

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ, ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

Με τις εταιρείες rent a car να έχουν εξαπλώσει το δίκτυο των σταθμών τους σε όλη τη χώρα, μπορούμε να ταξιδεύουμε χωρίς περιορισμούς, καθώς το εκτεταμένο οδικό δίκτυο της Ελλάδας μάς δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε ακόμα και πολύ απομακρυσμένα σημεία. Ακόμα όμως κι όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο ή καράβι, οι ανάγκες μετακίνησης στον προορισμό μας μπορούν εύκολα να ικανοποιηθούν με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Επιπλέον, στα επαγγελματικά ταξίδια η ενοικίαση αυτοκινήτου δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε άνετα, γρήγορα και με αυτονομία στον προορισμό μας, ενώ το τιμολόγιο του κόστους εκπίπτει από τα έσοδα της επιχείρησης, κάτι που αποτελεί ισχυρό φορολογικό κίνητρο.

Με την ενοικίαση αυτοκινήτου αποφεύγουμε όλα τα έξοδα κατοχής αλλά και συντήρησης οχήματος, όπως τα έξοδα ασφάλισης, τελών κυκλοφορίας, πρόσθετων φόρων/τεκμηρίων, συντήρησης, αλλαγής ελαστικών κ.λπ. Ολα αυτά περιλαμβάνονται στην τιμή ενοικίασης και πληρώνουμε μόνο ό,τι αναλογεί στο διάστημα για το οποίο χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο. Επιπλέον, στην περίπτωση που το ενοικιαζόμενο όχημα εμφανίσει έκτακτη βλάβη στη διάρκεια της ενοικίασής του, η εταιρεία αναλαμβάνει την αντικατάστασή του αμέσως, χωρίς κόστος και χωρίς να χάνουμε χρόνο μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης, όπως θα γινόταν με ένα ιδιόκτητο όχημα.

Τέλος, η ενοικίαση αυτοκινήτου γίνεται ακόμα πιο συμφέρουσα οικονομικά αν έχουμε φροντίσει να κάνουμε την κράτησή μας αρκετά νωρίς, προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερη προσφορά, ενώ, αν ταξιδεύουμε μαζί με παρέα, το κόστος ενοικίασης μπορεί να επιμεριστεί σε όλους.  

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΟΥ

Rent a car και στις διακοπές-1

Και ενώ το ιδιόκτητο όχημα δεν μετατρέπεται ανάλογα με τον τύπο της διαδρομής που θέλουμε να κάνουμε, οι εταιρείες rent a car μάς δίνουν τη δυνατότητα να διαλέξουμε ακριβώς τον τύπο του αυτοκινήτου που ταιριάζει στις εκάστοτε ανάγκες μας. Για παράδειγμα, για τους ορεινούς προορισμούς προτιμώνται τα οχήματα 4×4, για τις οικογενειακές εξορμήσεις τα λεγόμενα family cars (άνετα τετράθυρα αυτοκίνητα), για ξεκούραστη οδήγηση μπορούμε να διαλέξουμε ένα αυτόματο, ενώ για τις καλοκαιρινές διακοπές στα νησιά είναι ιδανικά τα 4×4 με δυνατότητα ανοίγματος/απόσπασης της οροφής τους.

Οι επαγγελματίες στα νησιά ζητούν συνήθως κάτι απλό και μικρό. Οταν πρόκειται να ταξιδέψουμε στην επαρχία από την Αθήνα, ζητάμε κάτι από τη μεσαία κατηγορία (κάτι πιο αξιόπιστο και στιβαρό στην οδηγική του συμπεριφορά).

Από την άλλη, οι επισκέπτες της χώρας από το εξωτερικό με υψηλό budget διαμονής ζητούν πολυτελή αυτοκίνητα.

TRAVEL IN STYLE

Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να μας παρέχουν και έξτρα εξοπλισμό, ανάλογα με τις ανάγκες μας, έναντι χρέωσης. Σχάρες οροφής, παιδικά καθίσματα, αλυσίδες χιονιού και GPS είναι τα πιο συνηθισμένα αξεσουάρ που μπορεί να συνοδεύουν τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Ωστόσο πολλές εταιρείες έχουν και άλλες παροχές. Για παράδειγμα, στην K&K Car Rental, στους σταθμούς ενοικιάσεων που βρίσκονται στην Πάρο και στη Μύκονο, προσφέρονται μαζί με το όχημα και ομπρέλες θαλάσσης.

Η Avis παρέχει, έναντι μικρής ημερήσιας χρέωσης, αποσπώμενη συσκευή wi-fi για να μπορούν οι επιβάτες να απολαμβάνουν σύνδεση στο ίντερνετ τόσο εντός όσο και εκτός του αυτοκινήτου.


10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΩΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Ο καλός καταναλωτής πρέπει να ενημερώνετε τόσο για τις υποχρεώσεις όσο και για τα δικαιώματά του. Ο Κωνσταντίνος Καλδής, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της K&K Car Rental,  μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσουμε με ασφάλεια το ταξίδι μας με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, αλλά και για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων κατά την παράδοση του οχήματος.

1. Ο καλός καταναλωτής πρέπει να ενημερώνετε τόσο για τις υποχρεώσεις όσο και για τα δικαιώματά του. Ο Κωνσταντίνος Καλδής, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της K&K Car Rental,  μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσουμε με ασφάλεια το ταξίδι μας με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, αλλά και για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων κατά την παράδοση του οχήματος.

2. Θα πρέπει να ελέγξει αν τα ελαστικά του οχήματος βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

3. Πρέπει να γνωρίζει ότι στην τιμή/προσφορά που λαμβάνει από την εκάστοτε εταιρεία ενοικιάσεων το όχημα καλύπτεται ασφαλιστικά για αστική ευθύνη έναντι τρίτων και μόνο. Σε περίπτωση που επιθυμεί το όχημα που ενοικιάζει να έχει μεικτή ασφάλεια, θα του ζητηθεί να πληρώσει επιπλέον ποσό, που ποικίλλει ανάλογα με την αξία του οχήματος και το ύψος της απαλλαγής ανά συμβάν/ζημιά. Να σημειωθεί επίσης ότι θα πρέπει να αποφεύγονται επικίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ), διότι σε περίπτωση ατυχήματος ο πελάτης δεν καλύπτεται από την ασφάλεια. Επίσης, σε περίπτωση που πρόκειται το αυτοκίνητο να ταξιδέψει εκτός της χώρας, ο πελάτης θα πρέπει να ενημερώσει την εταιρεία, καθώς μπορεί να ισχύουν περιοριστικοί όροι

και προϋποθέσεις.

4. Οφείλει να γνωρίζει ότι υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις για τον πρόσθετο εξοπλισμό που μπορεί να χρειάζεται στο όχημα που ενοικιάζει. Τέτοιες χρεώσεις αφορούν στην ανάγκη εγκατάστασης στο όχημα σχαρών, GPS και baby seats.

5. Οι περισσότερες εταιρείες ενοικιάσεων χρεώνουν επιπλέον την επιλογή στο συμβόλαιο για «δεύτερο οδηγό» του οχήματος. Εάν δεν δηλωθεί, σε περίπτωση ατυχήματος/ζημιάς θα υπάρξει πρόβλημα.

6. Η καθυστέρηση εμφάνισης του πελάτη, είτε για την παραλαβή είτε για την παράδοση του οχήματος, από και στην εταιρεία ενοικιάσεων αντίστοιχα, χρεώνεται επιπλέον.

7. Ο ενοικιαστής, εφόσον κάτι τέτοιο θα τον εξυπηρετούσε, πρέπει να διεκδικεί την παράδοση και την παραλαβή του οχήματος στο λιμάνι ή στο αεροδρόμιο της πόλης/νησιού που θα επισκεφτεί, χωρίς επιπλέον χρέωση.

8. Η μη εμφάνιση (non show) κατά την παραλαβή του οχήματος ή η πρόωρη, σε σχέση με την αρχικά συμφωνηθείσα, ημερομηνία και ώρα επιστροφής του οχήματος από τον πελάτη στην εταιρεία επιβαρύνει τον πελάτη.

9. Ο πελάτης πρέπει να παραδίδει το όχημα στην κατάσταση που το παρέλαβε. Είναι χρήσιμο να το έχει ελέγξει κατά την παραλαβή και να έχει ζητήσει από την εταιρεία να καταγράψει στο συμβόλαιο τυχόν φθορές (βλάβες, χτυπήματα ή γρατζουνιές), ώστε να μη θεωρηθεί ότι προκλήθηκαν εκ των υστέρων. Σε περίπτωση που συμβεί οποιαδήποτε ζημιά κατά τη διάρκεια της ενοικίασης, καλό θα είναι να την καταγράψει ο ίδιος ο πελάτης πριν από την παράδοση του οχήματος. Ισως είναι χρήσιμες και κάποιες φωτογραφίες, ώστε να φαίνεται ακριβώς το μέγεθος της ζημιάς.

10. Προσοχή με τη στάθμη των καυσίμων. Αν είναι λιγότερα από αυτά που είχε το όχημα όταν το παρέλαβε ο πελάτης, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον ποσό. Εάν είναι περισσότερα, δύσκολα θα αποζημιωθεί από την εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή