Απόφαση καταψήφισης από Ν.Δ.

Απόφαση καταψήφισης από Ν.Δ.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα ηχηρό «όχι» στο σύνολο των «εμβληματικών» διατάξεων του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης απαντά η Ν.Δ., έπειτα από μακρές ζυμώσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, τις διατάξεις για τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αλλά και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, κυρίως λόγω της άρσης προστασίας για την πρώτη κατοικία. Εκτός συζήτησης ήταν εξαρχής κάθε ενδεχόμενο στήριξης των νέων φόρων που φέρνει η κυβέρνηση.

Σε μια πολύ περιοριστική ερμηνεία της φράσης που είχε πει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στο Παρίσι, ότι «η Ν.Δ. θα στηρίξει τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει τη μετατροπή της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή, τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, όπως η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, τις δύο-τρεις διατάξεις του ν/σ που προβλέπουν μείωση φόρων ή δαπανών, ενώ θα παράσχει πολιτική στήριξη και στη δημιουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, χωρίς όμως να ψηφίζει το εν λόγω άρθρο (70) του ν/σ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας των πλέον ασθενέστερων στρωμάτων, που η Ν.Δ. απορρίπτει.

Η συζήτηση για την τελική στάση του κόμματος, στον απόηχο της διάθεσης που είχε εκφραστεί από την ηγετική ομάδα για στήριξη συγκεκριμένων άρθρων, ξεκίνησε αργά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο συντονιστής Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. για τη διαπραγμάτευση Στ. Πέτσας συγκρότησαν μια άτυπη τηλεδιάσκεψη, μελετώντας τις διατάξεις που είχαν μόλις κατατεθεί στη Βουλή.

Στις 11.00, όταν πια συνεκλήθη το συντονιστικό της Κ.Ο. και ενώ νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλήσει με τους κορυφαίους του κόμματος, ο κύβος είχε ριφθεί: τα «όχι» της Ν.Δ. θα ήταν σαφώς βαρύτερα από τα «ναι» της, αποκλείοντας έτσι και κάθε σενάριο να δοκιμαστεί η κοινή γραμμή του κόμματος από στελέχη που, σαφώς, θα προτιμούσαν ένα ηχηρό «όχι σε όλα» απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ό,τι αφορά το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αφορούν τη συγκρότησή του, την –ουσιαστικά– δυνατότητα «βέτο» από την πλευρά των πιστωτών, αλλά και τη διάρκεια λειτουργίας του που φθάνει τα 99 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι, προφανώς, οι πιστωτές θα ήθελαν την πολιτική νομιμοποίηση του Ταμείου και από την αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. αποφάσισε διαφορετικά, σημειώνοντας ότι «εάν μεν η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ ήταν προβληματική, θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις, εάν δε η κυβέρνηση ήθελε απλώς να προχωρήσει και σε νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε, απλώς, να αποφασίσει τη μεταφορά των μετοχών επιχειρήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ και όχι την εν λευκώ παραχώρησή τους στο νέο Ταμείο». Σε αυτή την κατεύθυνση βοήθησε, εξάλλου, και η ίδια η κυβέρνηση με την παρουσία της τις λίγες πρώτες ώρες συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή. Τα μεσημβρινά σχόλια των στελεχών της Ν.Δ. για τα «ομιχλώδη περιουσιακά στοιχεία» του νέου Ταμείου επιβεβαιώθηκαν από τις παλινωδίες των κυβερνητικών στελεχών και την απουσία των σχετικών παραρτημάτων από το κείμενο που ήλθε προς επεξεργασία στις επιτροπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή