Διάκριση προσφύγων φοιτητών

Διάκριση προσφύγων φοιτητών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι τελευταίες ημέρες ήταν οι πιο χαρούμενες της ζωής μου». Αυτό δηλώνει μετά λόγου γνώσεως ο 20χρονος Ibrahem, που έφυγε από τα Διαβατά, για να πάρει μέρος στο 1ο Τουρνουά Διαμεσολάβησης στην Αθήνα, που διοργανώθηκε από την INADR (Ιnternational Academy for Dispute Resolution) και φιλοξενήθηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

«Σκέφτηκα ότι μεταξύ των προσφύγων θα υπάρχουν και νέοι που, εκδιωγμένοι από τον πόλεμο, άφησαν πίσω τη φοιτητική τους ζωή», εξηγεί στην «Κ» η δρ Ελενα Κολτσάκη, δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, που ανέλαβε τη διοργάνωση για πρώτη φορά στη χώρα μας του εν λόγω διαγωνισμού. Ετσι, η δρ Κολτσάκη ενημέρωσε τους νεαρούς πρόσφυγες στα Διαβατά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στο τουρνουά πλάι σε συνομηλίκους τους από τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Οι φοιτητές καλούνται να αναλάβουν εναλλάξ τους ρόλους των εμπλεκομένων σε υποθέσεις εμπορικού, εργατικού, κληρονομικού, οικογενειακού δικαίου… «Στη διαπραγμάτευση μεταξύ παραγωγών γάλακτος και μεγάλων βιομηχανιών για την τιμή του γάλακτος, ο Τούρκος διαμεσολαβητής έβαλε ένα ποτήρι γάλα στο τραπέζι, για να τους υπενθυμίσει το διακύβευμα», διηγείται η ίδια. «Η γοητεία έγκειται στην ευρηματικότητα των συμμετεχόντων για εξεύρεση λύσης».

«Αυτή είναι η πρώτη φορά, ύστερα από τρία χρόνια, που μιλάω πάλι αγγλικά», λέει ο 25χρονος Mutasem, ο οποίος στη Συρία σπούδαζε Αγγλική Φιλολογία και ονειρευόταν να γίνει δημοσιογράφος. Τους μήνες που προηγήθηκαν, οι εχθροπραξίες τον ωθούσαν σε μια συνεχή εσωτερική μετανάστευση, από χωριό σε χωριό. «Η καθημερινότητα για άνδρες της ηλικίας μας είναι εξαιρετικά επίφοβη», συμπληρώνει ο 20χρονος Mohammed. Οι δικοί του πούλησαν το σπίτι τους στο χωριό και με τα χρήματα αυτά «έστειλαν» τους τρεις γιους τους στο εξωτερικό για να σωθούν. «Η βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα κοστίζει 1.200 δολάρια το καλοκαίρι και 600 τον χειμώνα, οπότε ο κίνδυνος να πνιγείς είναι μεγάλος». Ο ίδιος, ωστόσο, ως κολυμβητής δεν δίστασε να περάσει το Αιγαίο τον Φεβρουάριο. «Θα καταφέρω, άραγε, να ολοκληρώσω ποτέ τις σπουδές μου;» αναρωτιέται ο Mohammed, που σπούδαζε χημικός μηχανικός.

Ο συνομήλικός του Ibrahem ομολογεί ότι στα Διαβατά η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη, «όχι όμως όπως στην Τουρκία». Εκεί, ο τότε 15χρονος Σύρος κουρδικής καταγωγής δούλευε νυχθημερόν για να στηρίξει την 8μελή οικογένειά του. Στην πρώιμη ένταξή του στην αγορά εργασίας οφείλει και την πολυγλωσσία του: «Μιλάω δύο κουρδικές διαλέκτους, αραβικά, τουρκικά και αγγλικά». Ως εκ τούτου, στον καταυλισμό ασκεί ατύπως χρέη διερμηνέα.

Οι συσσωρευμένες εμπειρίες των τριών νέων απέδωσαν, καθώς διακρίθηκαν ως ομάδα διαμεσολάβησης. Στην πρώτη θέση της κατηγορίας, βέβαια, βρέθηκαν φοιτητές της Νομικής Αθηνών και την πρωτιά στην κατηγορία συνηγόρου – πελάτη κέρδισαν οι φοιτητές του Queens University Belfast. «Θα θέλαμε κάποτε να εφαρμόσουμε στην πατρίδα μας τις αρχές της διαμεσολάβησης στην πολιτική», καταλήγει ο Ibrahem, εμφανώς θλιμμένος λίγο πριν από την επιστροφή του στον καταυλισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή