Μάικλ Φάλον στην «Κ»: «Επιτυχής η επιχείρηση του ΝΑΤΟ»

Μάικλ Φάλον στην «Κ»: «Επιτυχής η επιχείρηση του ΝΑΤΟ»

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς έχει συντελέσει καθοριστικά στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και στη δραστική μείωση των ροών μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον. Ο Βρετανός υπουργός θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του, Πάνο Καμμένο, τον οποίο θα ευχαριστήσει για τη στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στο βρετανικό ναυτικό και γενικότερα στη νατοϊκή επιχείρηση. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη για να συμμετάσχει στην 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης και να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες.

Ο κ. Φάλον, που έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος και ως φοιτητής είχε πρωταγωνιστήσει το 1975 στο «Ευρωπαϊκό Κίνημα» υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στην τότε ΕΟΚ, προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρώπη ένα ενδεχόμενο Brexit.

– Πώς αποτιμάτε τα αποτελέσματα της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;

– Σκοπός της επίσκεψής μου είναι να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη που έχει προσφέρει, κυρίως μέσω της βάσης της Σούδας, στο βρετανικό ναυτικό που συνεισφέρει στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Η αποστολή αυτή έχει μειώσει την προσφυγική πίεση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εχει συμβάλει στη διάσωση ανθρώπων και στον περιορισμό των θανάτων. Οι ροές μεταναστών έχουν υποχωρήσει κατά 90%. Σήμερα βλέπουμε 50 άτομα την ημέρα, σε αντιδιαστολή με τις εκατοντάδες και χιλιάδες που περνούσαν στο παρελθόν. Η αποστολή θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει χωρίς τη χρήση των εγκαταστάσεων –λιμάνια και αεροδρόμια– που μας παρέχει η Ελλάδα και οι οποίες είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμες και στις ασκήσεις που πραγματοποιούμε στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία σας με την Τουρκία;

– Η επιστροφή ανθρώπων είναι ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο ζήτημα. Δεν θέλουμε να επιστρέφουν μόνο οι Σύροι, αλλά όλοι. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για μετανάστευση στη Δυτική Ευρώπη και αυτές πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στη δυσχερή θέση να είναι χώρες διέλευσης. Βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται όχι μόνο από τη Συρία, αλλά και από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και πηγαίνουν στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Εργαζόμαστε και με τις δύο χώρες για να διασφαλίσουμε ότι δεν χάνονται χωρίς λόγο ανθρώπινες ζωές και όσοι δεν θα έπρεπε να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα, είτε παρεμποδίζονται είτε επιστρέφουν.

– Η ατζέντα της συνάντησής σας με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας;

– Η επίσκεψή μου είναι η πρώτη Βρετανού υπουργού Αμυνας στην Ελλάδα σε δεκαέξι χρόνια. Θα συζητήσω με τον ομόλογό μου, Πάνο Καμμένο, τις προετοιμασίες μας για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ –θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στη Βαρσοβία– καθώς η Ελλάδα και η Βρετανία βρίσκονται στην κορυφή σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά μας στη Συμμαχία. Και οι δύο προσφέρουμε πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Εχουμε πετύχει τον στόχο που έχουμε θέσει και ενθαρρύνουμε και άλλες χώρες που υπολείπονται αισθητά να κάνουν περισσότερα.

– Θα επισκεφθείτε και την Κρήτη.

– Ναι, αύριο Σάββατο θα μεταβώ στην Κρήτη για να τιμήσω όσους έπεσαν στην αντίσταση. Τους κατοίκους του νησιού και τους Ελληνες στρατιώτες που έδωσαν τη μάχη στο πλευρό Βρετανών στρατιωτών και έχασαν τη ζωή τους στη μάχη της Κρήτης πριν από 75 χρόνια. Αυτή η μάχη ήταν η αρχή της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία η οποία εμβαθύνεται με την πάροδο του χρόνου.

– Πώς αποτιμάτε τις προοπτικές λύσης στην Κύπρο και η Βρετανία είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει επιδεικνύοντας ευελιξία στο θέμα των εγγυήσεων;

– Είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε τις συνομιλίες με όποιον τρόπο μπορούμε. Εχω συναντηθεί αρκετές φορές με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε τις συνομιλίες. Εχουν υπάρξει αρκετές διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, αλλά αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι ο κίνδυνοι από τη μη επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ μεγαλύτεροι από το οποιοδήποτε ρίσκο μπορεί να υπάρχει σε μια συμφωνία. Υπάρχουν ρίσκα και για τις δύο πλευρές και η επίτευξη λύσης απαιτεί θάρρος και από τις δύο πλευρές. Είμαι, πάντως, πιο αισιόδοξος αυτή τη φορά σε σχέση με άλλες κατά το παρελθόν. Οι πάντες αντιλαμβάνονται την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να έρθουν πιο κοντά.

– Ποιο θα ήταν το κόστος της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.;

– Το Brexit θα ήταν άσχημο νέο για τη Βρετανία, διότι θα μας έβγαζε από τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, θα αύξανε το κόστος των εξαγωγών μας και πιθανότατα θα αύξανε τις τιμές των αγαθών στη Βρετανία. Ταυτόχρονα, θα ήταν πολύ κακή εξέλιξη και για την Ευρώπη. Θα ήταν η πρώτη φορά που μια χώρα αποχωρεί από την Ευρ. Ενωση. Η τελευταία θα έμενε μικρότερη και πιο αδύναμη από ό,τι είναι σήμερα, και αυτό σε μια περίοδο μεγάλων απειλών, όχι μόνο από τις πιέσεις του προσφυγικού, αλλά και από μια πολύ επιθετική Ρωσία.

– Μια και η συζήτηση περί εξόδου, πώς βλέπετε την ελληνική κρίση και τη δυνατότητα της Ελλάδας να ξανασταθεί στα πόδια της;

– Η Ελλάδα έχει αποφύγει το grexit, εν μέρει λόγω των θυσιών του ελληνικού λαού, αλλά και λόγω της συλλογικής συνεργασίας της υπόλοιπης Ευρώπης που ήταν αποφασισμένη να αποτρέψει την έξοδό της από την Ενωση. Είναι αυτή η συλλογικότητα που δίνει ισχύ στην Ευρώπη και –εδώ επανέρχομαι στην προηγούμενη ερώτησή σας– αυτή θα πληγεί εάν μια πολύ μεγάλη χώρα όπως η Βρετανία, αποχωρήσει. Η Βρετανία δεν είναι μέρος της Ευρωζώνης, αλλά υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να παραμείνει εντός του ευρώ. Δεν χρησιμοποιούμε το ευρώ, αλλά είναι απόλυτα σαφές ότι δεν θέλουμε να δούμε το ενιαίο νόμισμα να καταρρέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή