ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τάρτα με κρέμα φράουλας

ΤΑΣΟΣ ΤΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Κρέμα, Γλυκά, Γλυκά Ψυγείου, Συνταγές, Μαρμελάδες, Φράουλες

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 45΄, Αναμονή: 4 ώρες, Ψήσιμο + Βράσιμο (συνολικά): 30΄ 

Υλικά (για ταρτιέρα 24 εκ.)

Για τη βάση
  • 120 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη για το βουτύρωμα του σκεύους
  • 90 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. αμυγδαλόψιχα, τριμμένη στο μούλτι σαν πούδρα
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (σε βαζάκια σε σούπερ μάρκετ), προαιρετικά
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Για την κρέμα

  • 300 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 αυγό ολόκληρο
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • 200 γρ. φράουλες, πολτοποιημένες στο μούλτι

Για τη μαρμελάδα φράουλα

  • 170 γρ. φράουλες, πλυμένες και λεπτοκομμένες
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

Για το γαρνίρισμα

  • 150 γρ. φρέσκες φράουλες, καλά πλυμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες


Διαδικασία

Βάση: Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη, την αμυγδαλόψιχα, το αυγό, τη βανίλια, τα 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και αφράτη ζύμη. Ρίχνουμε σταδιακά το μαλακό αλεύρι συνεχίζοντας το ζύμωμα σε αργή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί στην υπόλοιπη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να ξεκουραστεί και να σφίξει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, ισόπαχα, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και την ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδίσει.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα: Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα αυγά και τη βανίλια, μέχρι να αναμειχθούν. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να πήξει ελαφρώς η κρέμα. Ρίχνουμε τον πολτό φράουλας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στην κρέμα.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας (για να μη δημιουργηθεί «πέτσα») και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να κρυώσει.

Μαρμελάδα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη (χωρίς νερό), μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά καραμέλα.

Προσθέτουμε τη βανίλια και τις φράουλες (προσεκτικά για να μην καούμε, διότι η καραμέλα θα αρχίσει να κοχλάζει), ανακατεύουμε  και βράζουμε για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η μαρμελάδα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Τάρτα: Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα στη βάση της τάρτας. Γεμίζουμε με την κρέμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Στολίζουμε την επιφάνεια με τις φρέσκες φράουλες. Σερβίρουμε σε τρίγωνα κομμάτια.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ