Μητσοτάκης: Απώλεια κυριαρχίας

Μητσοτάκης: Απώλεια κυριαρχίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείγμα των προθέσεών του, ενόψει της αυριανής κοινοβουλευτικής αναμέτρησης με τον πρωθυπουργό, έδωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ταυτίσει τον κ. Τσίπρα με τον πολιτικό αμοραλισμό και ο στόχος του θα είναι να καταδείξει ότι το πακέτο μέτρων που συζητείται συνιστά το κόστος της προχειρότητας και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Στον ΣΒΒΕ

Ηδη χθες, προσκεκλημένος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το υπερταμείο που δρομολογεί η κυβέρνηση ως «άνευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας», προσέθεσε ότι η Ν.Δ. δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος, ενώ, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Συνδέσμου αλλά και την ελληνική κοινή γνώμη, σημείωσε ότι «μην περιμένετε λύση από την υπάρχουσα κυβέρνηση, δεν θα έρθει. Σήμερα μία μόνον λύση υπάρχει… να φύγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η σημερινή κυβέρνηση».

Απαντώντας στην κριτική ότι η Ν.Δ. υπαναχώρησε, χάριν αντιπολιτευτικών λόγων, από τη στήριξη του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ν.Δ. υπήρξε ανέκαθεν υποστηρικτής των ιδιωτικοποιήσεων και επέμεινε στην αποφασιστική και έγκαιρη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα. Ως προς την κάθετη άρνηση της Ν.Δ. να ψηφίσει το νέο υπερταμείο, εξήγησε: «η δημιουργία μιας εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών με ζωή 99 έτη, που δεν θα λογοδοτεί στο εθνικό κοινοβούλιο, θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς και η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου συνιστά απώλεια εθνικής κυριαρχίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Ν.Δ.».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει όποιες ιδιωτικοποιήσεις κρίνει (υπενθυμίζοντας ότι για κάποιες από αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να επικαλείται άτυπα δημοψηφίσματα), προσθέτοντας ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Ο στόχος θα είναι αφενός να καταδείξει ότι η συγκρότηση του νέου Ταμείου δεν είναι πρακτικώς αναγκαία, αφετέρου δε να επιχειρηματολογήσει, όπως λένε συνεργάτες του, ότι ο δήθεν «σκληρός διαπραγματευτής κ. Τσίπρας παραχώρησε στους δανειστές ό,τι αρνήθηκαν με ένταση οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Η κριτική του κ. Μητσοτάκη δεν περιορίστηκε στο υπερταμείο, αλλά επεκτάθηκε και στη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία και κατηγόρησε ότι καταδικάζει τη χώρα σε παρατεταμένη ύφεση, αλλά και ότι επιδιώκει τη βίαιη ισοπέδωση προς τα κάτω. «Το νέο πλέγμα φορολογικών επιβαρύνσεων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι βέβαιο ότι θα κάμψει περαιτέρω την ήδη ισχνή εγχώρια κατανάλωση και συνεπώς και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Και θα ολοκληρώσει τη διάλυση της μεσαίας τάξης. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Μέσα από τη γενική πληβειοποίηση της κοινωνίας, κανείς να μην αισθάνεται αδικημένος, είναι η στρατηγική της απόλυτης ισοπέδωσης προς τα κάτω».

Οπως θα πράξει και στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε μία δέσμη πρωτοβουλιών ώστε, υπό τη Ν.Δ., η Ελλάδα να εισέλθει σε ένα βιώσιμο ενάρετο κύκλο προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού κόστους που επιβαρύνει την εργασία, μία συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα προάγει την επιχειρηματικότητα και τη διαφάνεια, εκσυγχρονισμό του κράτους, αλλά και μεταρρύθμιση των μηχανισμών διοίκησης και απονομής της δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε σε πολιτικές στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και της απασχόλησης σε ακριτικές περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή