Προσωρινή κράτηση για τον Ανδρέα Μαρτίνη

Προσωρινή κράτηση για τον Ανδρέα Μαρτίνη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε την προσωρινή κράτηση του πρώην προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέα Μαρτίνη, έκλεισε η ανακριτική διαδικασία που ξεκίνησε χθες το πρωί με την απολογία του ίδιου και της συζύγου του, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης, που αντιμετώπιζε κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έδωσε εξηγήσεις στον ανακριτή Διαφθοράς Νικόλαο Τσιρώνη και στον επίκουρο ανακριτή Χριστόφορο Μάρκου περισσότερες από 3,5 ώρες, ενώ μετά το τέλος της απολογίας του με ομόφωνη γνώμη των ανακριτών αλλά και του αρμόδιου εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Η κατηγορία εις βάρος του, που διατυπώθηκε ύστερα από έρευνα η οποία κράτησε πάνω από ενάμιση χρόνο με εντολή της επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένης Ράικου, αφορούσε ποσό 3,2 εκατ. γερμανικών μάρκων που φέρεται ότι έλαβε από την εταιρεία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ, η οποία είχε αναλάβει την προμήθεια του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» με νοσοκομειακό εξοπλισμό (κλιβάνους, κουζίνες και λοιπά).

Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Ιωάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο και τα στοιχεία για τη διακίνηση των χρημάτων προέκυψαν ύστερα από αιτήματα δικαστικής συνδρομής που εστάλησαν από τους εισαγγελείς για το άνοιγμα λογαριασμών των ελεγχόμενων προσώπων. Η διακίνηση των χρημάτων, κατά το κατηγορητήριο, τελέστηκε πριν από δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια, το 1998, και αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, χθες, ο κ. Μαρτίνης αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα είναι νόμιμα και φορολογημένα. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Γεωργία, που επίσης απολογήθηκε χθες, φέρονται να ισχυρίστηκαν ότι τα ποσά που έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές δεν αντιστοιχούν σε αυτά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, αλλά προέρχονται από την οικογενειακή περιουσία της Γεωργίας Μαρτίνη. Μάλιστα, επικαλέστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αποτελούσε αμοιβή δικηγόρου της Αθήνας, ο οποίος ενεπλάκη στην επίμαχη σύμβαση.

Και ενώ για τον πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» η κρίση ανακριτών και εισαγγελέα ήταν υπέρ της προσωρινής του κράτησης, για τη σύζυγό του οι δικαστικές αρχές επεφύλαξαν διαφορετική ποινική μεταχείριση. Μετά την απολογία της, κατά την οποία αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση, αφέθηκε –με ομόφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέα– ελεύθερη με την επιβολή περιοριστικών όρων. Συγκεκριμένα, στη Γεωργία Μαρτίνη, η οποία αντιμετώπιζε την ίδια κατηγορία (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δύο φορές τον μήνα και η καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 600.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή