Eγκριση της δόσης την Τρίτη ζητεί η Μέρκελ από Σόιμπλε

Eγκριση της δόσης την Τρίτη ζητεί η Μέρκελ από Σόιμπλε

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung, η καγκελάριος Μέρκελ έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κλείσει το θέμα της Ελλάδας ώστε να εκταμιευθεί η δόση στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, 24 Μαΐου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του G7, στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η κ. Μέρκελ δεν θέλει να ακούσει νέες παραινέσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα και, πολύ περισσότερο, δεν θέλει νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση του να αναγνωριστεί ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και γίνει η εκταμίευση. Εξάλλου, πολλοί στην Ευρώπη αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα, αλλά και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι την Τρίτη θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε χθες την πεποίθησή του πως Ελλάδα και δανειστές θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελάφρυνσης χρέους για τη χώρα στη συνάντηση της 24ης Μαΐου. Ωστόσο, πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, κ. Αλ. Στουμπ. Οπως είπε, Ευρωζώνη και ΔΝΤ απέχουν πολύ στο θέμα του ελληνικού, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη μια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους την επόμενη Τρίτη. «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να εκταμιεύσουμε δόση 10 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Στουμπ.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Τζ. Λιου, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει των οποίων θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσής του. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, υποστήριξε χθες ότι βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι για την Ελλάδα και ότι είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία την Τρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή