Ερευνητές της Ακαδημίας Αθηνών οι διοικητικοί με διδακτορικό

Ερευνητές της Ακαδημίας Αθηνών οι διοικητικοί με διδακτορικό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν διδακτορικό περνούν σε θέση ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών. Αυτό προωθεί ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με τροπολογία που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή σήμερα και αύριο. Η ρύθμιση έχει προκαλέσει αντιδράσεις των ερευνητών στην Ακαδημία.

Ειδικότερα, κάνοντας χρήση της διάταξης στον προηγούμενο νόμο για την έρευνα (άρθρο 47, παραγρ. 6 του ν. 4310/2014), σύμφωνα με την οποία οι Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες που εργάζονταν σε ερευνητικά κέντρα θα μπορούσαν να διοριστούν σε προσωποπαγείς θέσεις ερευνητών με συνοπτικές διαδικασίες, η Ακαδημία Αθηνών προώθησε δικούς της διοικητικούς υπαλλήλους σε υψηλότατες βαθμίδες (Α΄ και Β΄), τις αντίστοιχες του αναπληρωτή και του τακτικού καθηγητή. Μιλώντας με πανεπιστημιακούς, αντιστοίχισαν την εξέλιξη αυτή, σαν ένας διοικητικός υπάλληλος ΑΕΙ να καταλάβει θέση πανεπιστημιακού χωρίς ανοιχτή διαδικασία, δηλαδή με προκήρυξη της θέσης, που μπορεί να διεκδικήσει οποίος έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα.

Για το θέμα αντέδρασε ο Σύλλογος Ερευνητικού Προσωπικού της Ακαδημίας και σε ανακοίνωσή του προς τη Σύγκλητο της Ακαδημίας ανέφερε ότι «η ερευνητική κοινότητα της Ακαδημίας Αθηνών θεωρεί ότι η εφαρμογή της § 6 του άρθρου 47 του Ν. 4310/2014 θα δημιουργήσει δύο κατηγορίες ερευνητικού προσωπικού, εκ των οποίων η μία θα τύχει ιδιαίτερης προνομιακής μεταχείρισης, γεγονός που θα υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων. Αν και τα μέλη του Συλλόγου σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν τα προσόντα και το ερευνητικό έργο των διοικητικών υπαλλήλων της Ακαδημίας που είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και παρότι κατανοούν πλήρως τη βούληση της Ακαδημίας να ενισχύσει το ερευνητικό προσωπικό των Ερευνητικών Κέντρων στην κρίσιμη συγκυρία, εν τούτοις πιστεύουν ότι η προτεινόμενη διαδικασία παραβιάζει την αρχή της ισότητας και την αρχή της αναλογικότητας».

Τροπολογία Φωτάκη

Ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, φέρεται να συμφωνεί με τους ερευνητές και έτσι στον νόμο 4386 για την έρευνα που (ψηφίστηκε στις 6 Μαΐου), πέρασε τροπολογία που ακύρωνε την αναβάθμιση των διοικητικών.

Ωστόσο, στο πολυνομοσχέδιο, που συζητείται, προστέθηκε τροπολογία που ακυρώνει εκείνη του ν. 4386. Πώς; Ορίζει ότι «η περίπτωση γ΄ της παρ. 4 του άρθρου 25 του ν. 4386/2006 εφαρμόζεται στους φορείς αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας». Η Ακαδημία Αθηνών δεν υπάγεται στους φορείς της ΓΓΕΤ, είναι αρμοδιότητος του υπουργού Παιδείας και άρα εξαιρείται και οι εκλογές των διοικητικών είναι κανονικές.

Στελέχη του υπουργείου δικαιολογούν τη ρύθμιση και μιλούν για σεβασμό εκ μέρους του κ. Φίλη στο ιδιότυπο καθεστώς της Ακαδημίας. Ωστόσο, δεν είναι ορθότερο, καθώς «τρέχει» διάλογος για τον ενιαίο χώρο έρευνας και τεχνολογίας, τέτοια ζητήματα να αποφασιστούν συνολικά και όχι με αποσπασματικές ρυθμίσεις;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή