Η συμφωνία με την EBRD, εγγύηση για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Η συμφωνία με την EBRD, εγγύηση για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νωπή η υπογραφή της πρώτης χρηματοδότησης ενεργειακού έργου στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, μιλάει στην «Κ» για το γεωτρητικό πρόγραμμα στον Πρίνο, την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Εψιλον και Κατακόλου, καθώς και τα σχέδια στη Δυτική Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τονίζει δε, ότι ανακαλύψεις υπάρχουν μόνο αφού γίνουν γεωτρήσεις και επισημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται υπερβολές που ίσως κρύβουν σκοπιμότητες και παραπλανούν την κοινή γνώμη για το όποιο δυναμικό υδρογονανθράκων διαθέτει η χώρα μας.

– Τι σηματοδοτεί για το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean η χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε με την EBRD;

– Πρόκειται για ένα ορόσημο για την Energean και την ευρύτερη περιοχή. Το πρόγραμμα στον Πρίνο είναι το μεγαλύτερο από την έναρξη της εκμετάλλευσης το 1981. Είναι το μοναδικό έργο ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αλλά και ένα από τα ελάχιστα που προχωρούν στη ΝΑ Μεσόγειο, αφού η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε στη μεγαλύτερη κρίση της 30ετίας. Η EBRD χρηματοδοτεί με 75 εκατ. δολάρια, ενώ το έτερο 50% του προγράμματος 2016-2018 καλύπτεται από τους μετόχους μας. Είναι ένδειξη εμπιστοσύνης προς τους επιχειρηματικούς μας σχεδιασμούς και τις προοπτικές του τομέα υδρογονανθράκων, αλλά και παρότρυνση για ανάλογες κινήσεις από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται τώρα το πρόγραμμα του Πρίνου;

– Οι δύο πρώτες γεωτρήσεις έχουν αυξήσει στις 4.000 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή, ενώ εξελίσσεται η τρίτη γεώτρηση από την εξέδρα Alpha, από όπου θα εκτελεστούν τουλάχιστον ακόμη τέσσερις. Θυμίζω ότι επεξεργαζόμαστε δεδομένα από την τρισδιάστατη σεισμική έρευνα του καλοκαιριού, για επιβεβαίωση και εντοπισμό νέων στόχων. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι το κοίτασμα Εψιλον, με συγκεντρωμένα περίπου 32 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, εκ των οποίων τα 15 ήδη επιβεβαιωμένα. Τις επόμενες ημέρες καταθέτουμε πλήρες αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει επτά γεωτρήσεις από νέα εξέδρα, τη Lamda. Θα είναι η πρώτη εξέδρα παραγωγής πετρελαίου που εγκαθίσταται μετά το 1977. Είναι ένα πολύ μεγάλο project που υποστηρίζεται από την τοπική κοινωνία και θα εισφέρει νέα προστιθέμενη αξία, εισόδημα και απασχόληση στην οικονομία μας.

– Η ερευνητική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα προχωρεί; Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε γειτονικές χώρες, όπως λ.χ. η εξαγορά από κινεζικά συμφέροντα της Bankers που παράγει περί τις 20.000 βαρέλια ημερησίως στην Αλβανία.

– Η εξέλιξη που αναφέρατε, όπως και η προ μηνών απόκτηση από τη Shell του οικοπέδου που εφάπτεται στα Ιωάννινα, υποστηρίζουν το ορθό της στόχευσής μας. Στα Ιωάννινα επεξεργαζόμαστε δεδομένα παλαιότερων ερευνών, καθώς και της πρώτης, ιστορικά, στην Ελλάδα αεροβαρυτικής έρευνας που πραγματοποιήσαμε το καλοκαίρι. Ζητούμενο, η επιλογή περιοχών για την εκτέλεση σεισμικών ερευνών σε περίπου ένα χρόνο. Για το βεβαιωμένο θαλάσσιο κοίτασμα του Κατακόλου, το οποίο θα αναπτύξουμε με οριζόντια γεώτρηση από τη στεριά, ολοκληρώνουμε το σχέδιο ανάπτυξης και θα ζητήσουμε εντός των αμέσως επόμενων μηνών έγκριση. Προσδοκούμε, τόσο για το Εψιλον όσο και για το Κατάκολο, να μην υπάρξουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και να ληφθεί υπ’ όψιν ο επιχειρηματικός χρόνος.

– Γενικότερα, έχετε στοχεύσει στη Δυτική Ελλάδα, αφού έχετε υποβάλει προσφορές για δύο ακόμη περιοχές, εκ των οποίων στην Αιτωλοακαρνανία έχετε ανακηρυχθεί ως Επιλεγείς Αιτών…

– Θα έλεγα, στην ευρύτερη περιοχή της περι-Αδριατικής λεκάνης, καθώς έχουμε υποβάλει προσφορές για έρευνα σε θαλάσσια οικόπεδα και στο Μαυροβούνιο, αναμένοντας νέα σύντομα. Αντιμετωπίζουμε από γεωλογικής και επιχειρησιακής πλευράς ως ενιαίο σύνολο τα Ιωάννινα, την Αρτα/Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία. Η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη γεωλογικά, έχουν γίνει επανειλημμένως προσπάθειες τα τελευταία 30 χρόνια τόσο από ξένους, όσο και από την υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία, χωρίς να ανακαλυφθούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Σήμερα, χρειάζεται να δούμε τη Δ. Ελλάδα υπό νέο πρίσμα, να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα και τεχνογνωσία από γεωλογικά ανάλογες περιοχές, να αναζητήσουμε συνεργασίες. Κυρίως, όμως, να έχουμε Διαχειριστές (Operator) με εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και με περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε απόλυτη αρμονία και πλήρη ασφάλεια προς την τουριστική δραστηριότητα και το φυσικό κάλλος των περιοχών. Κυβέρνηση και ΕΔΕΥ πρέπει να διασφαλίσουν ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι η παραπλάνηση της κοινής γνώμης και η αποκόμιση ωφελειών από το χρηματιστήριο για οποιονδήποτε Ελληνα ή ξένο «επενδυτή», όπως συνέβη παλαιότερα, αλλά η έρευνα για την ανάπτυξη του δυναμικού των περιοχών. Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι το ρίσκο είναι τεράστιο και δεν πρέπει οι επενδύσεις να γίνουν με τρόπο που επιβαρύνει τους φορολογούμενους και τους καταναλωτές καυσίμων.

Οραμα – έρευνα

– Γενικότερα, κ. Ρήγα, είστε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανακάλυψης και αξιοποίησης κοιτασμάτων στη χώρα μας;

– Εχοντας ήδη επενδύσει 300 εκατ. δολ. από το 2008 και επενδύοντας άλλα 150 εκατ. τη διετία 2016-2017, η Energean αποδεικνύει το όραμά της με έρευνα, γεωτρήσεις, δημιουργία τεχνογνωσίας και θέσεων εργασίας. Στην υπόθεση «πετρέλαια», πολλοί μιλούν αλλά ελάχιστοι παίρνουν το ρίσκο. Ο κανόνας είναι απαρέγκλιτος: δεν υπάρχει ανακάλυψη κοιτάσματος με ανακοινώσεις και διαρροές, αλλά μόνο με γεώτρηση! Μελέτες, σεισμικά, ερμηνείες κ.λπ. μόνο σε ενδείξεις μπορούν να οδηγήσουν. Στην Ελλάδα υπάρχουν προοπτικές. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια από το κράτος, ώστε να καταστεί ο εγχώριος τομέας υδρογονανθράκων ελκυστικός για τους ξένους ομίλους, να προχωρήσουν συνεργασίες και να μάθουμε τι πραγματικά κρύβεται στο υπέδαφος της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή