Χωρίς κοινή γραμμή το G7, ενώ η παγκόσμια οικονομία εξασθενεί

Χωρίς κοινή γραμμή το G7, ενώ η παγκόσμια οικονομία εξασθενεί

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των κρατών-μελών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7), σε σχέση με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθήσουν ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένεται να καθορίσει τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία. Το πιθανότερο είναι να συμφωνήσουν ότι η κάθε χώρα θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Καθώς η υιοθέτηση επιθετικής νομισματικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εξαντλεί τα όριά της, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η απάντηση που θα δώσει το G7 στο πρόβλημα του αναιμικού πληθωρισμού και της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης. Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 αναζήτησαν, κατά τη διάρκεια ανεπίσημου συμποσίου που διοργάνωσαν στο Σεντάι της Ιαπωνίας, τις συμβουλές εξεχόντων πανεπιστημιακών, περιλαμβανομένου του Ρόμπερτ Σίλερ, κατόχου του βραβείου Νομπέλ για την Οικονομία, σχετικά με τις επιλογές που θα μπορούσαν να κάνουν ώστε να ενισχύσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Οι συμμετέχοντες στο ανεπίσημο συμπόσιο, το οποίο διοργανώθηκε πριν από την έναρξη της επίσημης συνόδου, συμφώνησαν ότι ο τρόπος ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας ή τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αλλά η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνοδευομένων από τις κατάλληλες επενδυτικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του G7. Αν ισχύει αυτό, τότε περιορίζονται οι ελπίδες που τρέφει η ιαπωνική κυβέρνηση ότι θα αποσπάσει από τους υπόλοιπους εταίρους της συμφωνία που θα αναφέρεται στην ανάγκη να συντονίσουν τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής ενίσχυσης ώστε να ενισχύσουν τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Γερμανία δεν φάνηκε να συγκινείται ή να ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις τόσο της Ιαπωνίας όσο και των ΗΠΑ να ενισχύσει τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Αντιθέτως, το Βερολίνο προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει η υπερβολική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. «Υπάρχει έντονη νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές», η οποία ενισχύεται από τα πολύ υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους και από την υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει ανά την υφήλιο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι του G7 άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα φέρουν αντιρρήσεις στην περίπτωση που η Ιαπωνία απηύθυνε έκκληση για τη λήψη ισχυρότερων μέτρων, δημοσιονομικών, νομισματικών, αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις που θα είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οικονομίας. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το G7 να μην καταφέρει να συμφωνήσει επί συγκεκριμένων βημάτων που θα έπρεπε να γίνουν ώστε να ενισχυθεί η στάσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. «Περιμένω ότι θα υπάρξει ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς θα επιτύχουμε σταθερότητα των τιμών και ανάπτυξη χρησιμοποιώντας τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική όπως και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα.

Η απειλή να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου βρίσκεται και αυτή ψηλά στην ατζέντα του G7 για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. «Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας θα μπορούσε να προκαλέσει, βραχυπρόθεσμα, αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές», παραδέχθηκε πηγή του G7. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους υπουργούς Οικονομικών του G7 είναι η ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Πολιτικοί και τραπεζίτες μιλούν εδώ και χρόνια για την ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια στο Διαδίκτυο δεδομένου ότι οι συναλλαγές γίνονται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλοπή ποσού περίπου 81 εκατ. δολαρίων, με τη χρήση του Ιντερνετ, από την κεντρική τράπεζα του Μπανγκλαντές τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία SWIFT, η οποία βρίσκεται πίσω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο που χρησιμοποιούν καθημερινά οι τράπεζες ώστε να πραγματοποιήσουν συναλλαγές ύψους δισ. δολαρίων, να προειδοποιήσει ότι γνωρίζει αριθμό περιπτώσεων κατά τις οποίες χάκερ έστειλαν ψεύτικα αιτήματα μέσω του συστήματός της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή