Συμμαχίες και ασκήσεις ενόψει του καλοκαιριού

Συμμαχίες και ασκήσεις ενόψει του καλοκαιριού

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνείς συνεργασίες προωθούν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και η Πυροσβεστική εν όψει της φετινής, δύσκολης -λόγω καιρικών συνθηκών και δημοσιονομικής ασφυξίας- αντιπυρικής περιόδου. Το επόμενο διάστημα θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με Ισραήλ και Κύπρο σε θέματα πυρόσβεσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ την Τετάρτη κλιμάκια Ισραηλινών και Κύπριων αξιωματούχων βρέθηκαν στην Αθήνα και παρακολούθησαν την άσκηση δασικής πυρκαγιάς «Διά Πυρός», στον Υμηττό. Αντίστοιχα, στις 13 Απριλίου δυνάμεις από την Ελλάδα και το Ισραήλ πήραν μέρος σε άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς με κωδική ονομασία «Λαίλαπα 2016» στην Κύπρο. Η Ελλάδα συμμετείχε με δεκαμελές πεζοπόρο τμήμα πυροσβεστών και ένα ελικόπτερο Super Puma, ενώ το Ισραήλ με τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο Eλληνας γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, συμμετείχε σε συνάντηση με ομολόγους του στο Παρίσι. Θέμα της σύσκεψης, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν η διακρατική συνεργασία σε θέματα διαχείρισης των εναερίων μέσων πυρόσβεσης.Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, ειδικότερο αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσε το φημολογούμενο «λουκέτο» στη γραμμή παραγωγής των Canadair και οι ενδεχόμενες παρενέργειες στη συντήρηση των εθνικών εναερίων στόλων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έθεσε υπόψη της «Κ» ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννης Καρατζιάς, στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο θα είναι διαθέσιμα 9 παλαιού τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-215 (από τα συνολικά 12) και 4 Canadair CL-415 (από τα συνολικά 8), ενώ στα σχέδια «δράσης» της Πυροσβεστικής έχουν ενσωματωθεί και τα 17 αεροσκάφη Petzetel, ηλικίας άνω των 30 ετών. Στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας μαζί του, ο κ. Καρατζιάς αποκάλυψε ότι η Πυροσβεστική προχώρησε στην ενοικίαση 10 πυροσβεστικών ελικοπτέρων, επεκτείνοντας σύμβαση που είχε αρχικά υπογραφεί -μέσω ΝΑΤΟ- το 2012 και προσέθεσε ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί τρεις νέοι δημόσιοι διαγωνισμοί, οι δύο για τη μίσθωση ιδιωτικών ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης και ο ένας για τη συντήρηση των ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Σώματος.

Περί μη επανδρωμένων

Στο μεταξύ, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Νίκου Τόσκα, συγκροτήθηκε προ δεκαημέρου «ομάδα εργασίας» με αντικείμενο την αξιοποίηση των έξι μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προμηθεύτηκε στα τέλη του 2014 η ΕΛ.ΑΣ. και παραμένουν σε αποθήκες του Σώματος. Μια από τις αποστολές τους, όταν διευθετηθούν εκκρεμή ζητήματα, θα είναι η από αέρος επιτήρηση δασών και ο συντονισμός επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης. Σε ό,τι αφορά τα επίγεια μέσα, η Πυροσβεστική διαθέτει 1.800 υδροφόρα οχήματα, από τα οποία 130 ήταν στο μέσον της εβδομάδας ακινητοποιημένα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ανω του 40% των οχημάτων είναι ηλικίας πάνω από 15 ετών και γίνεται προσπάθεια ανανέωσής τους, μεταξύ άλλων, και με κονδύλια που διατίθενται ή θα διατεθούν στις Περιφέρειες μέσω του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της Ε.Ε. για την περίοδο 2016 – 2020.

Οσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, από το 2017 θα ενσωματωθούν στη μόνιμη δύναμη του Σώματος (8.474) οι περίπου 2.000 από τους συνολικά 3.977 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, που απασχολεί σήμερα η Πυροσβεστική. Πρόκειται για μερική ικανοποίηση πάγιου αιτήματος των συνδικαλιστών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι ασκούν κριτική στην ηγεσία τους, με το επιχείρημα ότι οι «πενταετείς» διέπονται από «ειδικό» εργασιακό καθεστώς και άρα «χαλάει» η ομοιογένεια του Σώματος. Ως ηχηρή επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους επικαλούνται έγγραφο του Αρχηγείου προς τις κατά τόπους υπηρεσίες με ημερομηνία 27 Απριλίου, που αναφέρει: «υπενθυμίζεται στους διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών, ότι οι διαθέσιμες ώρες για την υπερωριακή απασχόληση και τη νυχτερινή εργασία των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης έχουν καθοριστεί κατ’ ανώτατο όριο πιστώσεων, ενώ η υπέρβασή τους δημιουργεί αδυναμία αποζημίωσης από την υπηρεσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον διοικητή»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή