«Πάρτε το παιδί μου και σώστε το…»

«Πάρτε το παιδί μου και σώστε το…»

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θυμάμαι πέρυσι τον Οκτώβριο, μία γυναίκα από τη Συρία. Είχε γεννήσει στα παράλια της Τουρκίας, και όταν την συναντήσαμε λίγες ημέρες αργότερα στο κέντρο φιλοξενίας της Λέσβου ήταν εξαντλημένη. Ο άνδρας της είχε σκοτωθεί από βόμβα στη Συρία, το σπίτι τους είχε καταστραφεί. Ηταν εντελώς μόνη, χωρίς συγγενείς. “Πάρτε το παιδί, σώστε το. Εγώ ίσως να μην μπορώ να το βοηθήσω στη ζωή του όσο θα ήθελα” είπε.

Μάλλον ήταν λόγια της απόγνωσης, αλλά…» διηγείται, μιλώντας στην «Κ», ο Κώστας Δήμτσας, γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εδώ και ένα χρόνο η «Αποστολή» έχει κινητοποιήσει Εκκλησίες όλων των δογμάτων από όλη την Ευρώπη –τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Φινλανδία– αλλά και τις ΗΠΑ για να συνδράμουν, με χρήματα, τεχνογνωσία και προσωπικό, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, προσφέροντας στέγη και τροφή στους πρόσφυγες και χρηματοδοτώντας τις υποδομές για τα κέντρα διαμονής τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων που υλοποιεί η «Αποστολή» ξεπερνάει τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, το Βατικανό, μετά και την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, έχει εκφράσει επιθυμία να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μέσω της φιλανθρωπικής του οργάνωσης Caritas. Παράλληλα, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δηλώσει την πρόθεσή της να συνδράμει στα προγράμματα για την εκπαίδευση των ανήλικων προσφύγων και για το θέμα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα συναντηθεί, πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα, με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Ειδικότερα, η «Αποστολή» δραστηριοποιείται ενεργά στο προσφυγικό ζήτημα με χρηματοδότηση και σε συνεργασία με τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό IOCC, το Διαχριστιανικό Δίκτυο Φιλανθρωπίας ACT Alliance, τη Νορβηγική Εκκλησία (NCA) και πλήθος άλλων δωρητών, από τον Απρίλιο του 2015, με πληθώρα δράσεων σε δομές φιλοξενίας προσφύγων σε Χίο, Σάμο, Κω, Αττική, Θεσσαλονίκη, Θερμοπύλες, Βόλο και Λάρισα.

Οι αριθμοί της προσφοράς; Ενδεικτικά, έως τώρα έχουν προσφερθεί 125.000 ζεστές μερίδες φαγητού, 7.500 είδη χειμερινής προστασίας (υπνόσακοι, μπουφάν, γάντια, κάλτσες, αδιάβροχα), 11.000 είδη προσωπικής υγιεινής ενηλίκων, 3.500 είδη υγιεινής βρεφών και πακέτα με σχολικό εξοπλισμό.

Οικονομική συνδρομή

Η «Αποστολή» συνέδραμε οικονομικά για τον εξοπλισμό των κέντρων φιλοξενίας με 2.000 κουκέτες και 4.000 στρώματα, ενώ μέσω των κονδυλίων που χορηγεί αμείβεται το προσωπικό που δουλεύει για την αποκατάσταση και συντήρηση των χώρων στα κέντρα.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με τη Νορβηγική Εκκλησία για τη βελτίωση του επιπέδου συνθηκών υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας. Ενδεικτικά, έχουν προσφερθεί δεξαμενές παροχής νερού, τουαλέτες, λουτήρες, ενώ οργανώνεται καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των προσφύγων για τη διαφύλαξη της προσωπικής τους αλλά και της δημόσιας υγιεινής στους χώρους.

Παράλληλα, η «Αποστολή» συνεργάζεται στo πρόγραμμα «We care», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 16 ετών, στα οποία παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός.

Για το προσεχές διάστημα, έως τον Ιούλιο η «Αποστολή» πρόκειται να λειτουργήσει τρεις νέους ξενώνες για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Οι ξενώνες θα μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 100 ανηλίκους, προσφέροντάς τους σίτιση, ένδυση και υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας.

Αλλωστε, η «Αποστολή» λειτουργεί ήδη από το 2011 τον ξενώνα «Εστία» για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Στην «Εστία» μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 350 ανήλικοι, στους οποίους προσφέρονται και μαθήματα Ελληνικών, Ελληνικού Πολιτισμού και Ελληνικής Ιστορίας, Αγγλικών, Γερμανικών, ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό βοηθάει τους ανηλίκους και στην αίτηση ασύλου που υποβάλλουν.

Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις οργανώνονται στο πλαίσιο του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας, που λειτουργεί από το 2011 και απευθύνεται σε πρόσφυγες. Στο Σχολείο λειτουργούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για αρχαρίους, αλλά και τμήματα που αποσκοπούν στη σωστή προετοιμασία των προσφύγων που θέλουν να συμμετάσχουν στις κρατικές εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας.

Ελληνομάθεια

Τα δύο τελευταία χρόνια το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 235 άτομα, ενώ το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας ξεπερνά το 75%. «Η ενσωμάτωση και όχι η αφομοίωση είναι η βάση στην οποία στηρίζεται το πρόγραμμα», παρατηρεί στην «Κ» ο κ. Δήμτσας.

Εχοντας, μάλιστα, την εμπειρία αυτή για την εκπαίδευση των ανήλικων μεταναστών, η Εκκλησία της Ελλάδος προτίθεται να συνδράμει το υπουργείο Παιδείας στα προγράμματα εκπαίδευσης των μεταναστών μέσω της δημιουργικής απασχόλησης, τα οποία θα υλοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία, όπως έχει συμφωνήσει το υπουργείο, με την UNICEF και ελληνικά ΑΕΙ.

Η συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, εάν ευοδωθεί, θα αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο της συνεργασίας Εκκλησίας – κυβέρνησης για την αντιμετώπιση όχι μόνο της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της οικονομικής κρίσης που πλήττει τους Ελληνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή