Αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ, όσο καθυστερεί η απόφαση για το χρέος

Αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ, όσο καθυστερεί η απόφαση για το χρέος

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παρακολουθεί, εκτιμά και θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε αυτή τη φάση στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό που επισήμως κατέστησε σαφές ωστόσο είναι ότι η διαφαινόμενη συμφωνία με τους Ευρωπαίους δεν ικανοποιεί τις αρχές και τους όρους που έχει θέσει. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι όσο καθυστερεί η απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τόσο πιο αβέβαιη γίνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οπως σημειώνει ο Μιτζ Ράχμαν του Eurasia Group, «οι παράμετροι μιας πολιτικής συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους αλλάζουν με ταχύτητα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup της Τρίτης «θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση και θα εκταμιεύσει κεφάλαια, αλλά είναι πιο πιθανό ότι αυτό θα γίνει χωρίς το ΔΝΤ, καθυστερώντας ή και σκοτώνοντας την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα».

Οι Αμερικανοί, πάντως, επιμένουν στην αναδιάρθρωση. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, έθεσε το θέμα στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στην Ιαπωνία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Οπως έχει τονίσει ο κ. Λιου, «δεν θα είναι καλό για την παγκόσμια οικονομία ή τη γεωπολιτική σταθερότητα να υπάρξει επανάληψη μιας δραματικής κρίσης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μία στιγμή που πλησιάζει η ψήφος στη Βρετανία για το Brexit».

Αντίστοιχα, ο σύμβουλος για τα διεθνή οικονομικά του Λευκού Οίκου, Γουάλι Αντεγιέμο, εκτίμησε την Πέμπτη ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να λυθούν τα ζητήματα που απειλούν την Ε.Ε. με τρόπο που συνεισφέρει στην ανάπτυξη και όχι στην αστάθεια». Σε αυτά ανέφερε, εκτός από το προσφυγικό και το Brexit, την αξιολόγηση. Ειδικά για την τελευταία, μάλιστα, πρόσθεσε ότι πρέπει να κλείσει το συντομότερο, περιλαμβάνοντας «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις αλλά και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».

Αν δεν υπάρξει σύντομα μία συμφωνία για το χρέος, και δη πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, η πίεση για μία ολοκληρωμένη λύση με τη συμμετοχή του Ταμείου, και κατ’ επέκταση μία γενναία ελάφρυνση του χρέους, θα υποχωρήσει. Εχοντας αποφύγει τον σκόπελο, οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν πλέον κίνητρο να υποχωρήσουν στις προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο για τη συμμετοχή του, και πιθανώς να επιλέξουν να αναβάλουν για μία ακόμη φορά μία συγκεκριμένη δέσμευση για τη μείωση του χρέους. Από την πλευρά του, το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει χωρίς αυτό, θέση την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ολα σε εξέλιξη

Αν και το διοικητικό του συμβούλιο ενημερώνεται τακτικά για τις συζητήσεις στο Eurogroup, το προσωπικό του ΔΝΤ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Ούτε όμως έχει πεισθεί για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους, εκτιμώντας ότι δεν είναι αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Και βέβαια, επιμένει ότι αυτός ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικό να διατηρηθεί για δεκαετίες, καθώς θα οδηγήσει σε υπερβολική λιτότητα.

Οι Γερμανοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ονομαστικά, δηλαδή εξαιρώντας τον πληθωρισμό, ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ σημαίνει απλώς έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, και εκτιμούν ότι «δεν είναι υπερβολικό να ζητά κανείς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς». Αξιωματούχος του Ταμείου δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη συμφωνία του Eurogroup, και δη ότι δεν συμφώνησαν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τις επικουρικές συντάξεις. Τέτοιου είδους διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα επετύγχαναν τους στόχους για το πλεόνασμα, και θα υποστήριζαν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, εκτίμησε. «Θα είχαμε συμφωνία, και όλοι θα την αποδέχονταν, ακόμη και οι χώρες που έχουν σήμερα πρόβλημα με την αναδιάρθρωση του χρέους που προτείνει το ΔΝΤ».

Για την ώρα, πάντως, η μόνη πρόταση των Ευρωπαίων με την οποία φαίνεται να συμφωνεί το Ταμείο είναι εκείνη του ESM, για την αγορά των δανείων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ, καθώς θα συνεισφέρει στη μείωση των επιτοκίων. Oπως εκτίμησε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, «είναι βέβαιο πως η αντικατάσταση ακριβότερου χρέους με φθηνότερο θα έχει θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους». Παράλληλα, θα μειώσει τη μεγάλη έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, καθιστώντας το ίσως πιο διαλλακτικό στις απαιτήσεις του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Οσο όμως δεν υποχωρεί, τόσο περισσότεροι είναι εκείνοι που ανωνύμως εκτιμούν ότι το ΔΝΤ κινείται ως να μη θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Μάλιστα, πηγή της «Κ» στην Ουάσιγκτον σχολιάζει ότι επίτηδες είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του, ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Και είναι ενδεικτική η εκτίμηση Ελληνα αξιωματούχου, ο οποίος δήλωσε ότι το Ταμείο κινείται με γνώμονα πώς θα πάρει πίσω τα λεφτά του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή