Ο Πούτιν στην Αθήνα δέκα χρόνια μετά…

Ο Πούτιν στην Αθήνα δέκα χρόνια μετά…

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη διάθεσή της να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα υπογραμμίζει η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας.

Αν και όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως το πρόγραμμα της επίσκεψης, εθεωρείτο πιθανότατο ότι αυτή θα διεξαχθεί το διήμερο 27 και 28 Μαΐου. Ο Ρώσος ηγέτης θα συνοδεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από ομάδα υπουργών και από επικεφαλής μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, όπως ο πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Ολέγκ Μπελοζιόροφ. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ρώσος ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί, στις 27 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα του παραθέσει επίσημο δείπνο.

«Επίσκεψη εργασίας»

Η Μόσχα χαρακτηρίζει την αποστολή του Ρώσου προέδρου «επίσκεψη εργασίας» και της αποδίδει ιδιαίτερα συμβολική διάσταση, καθώς ο Μάιος είναι ο μήνας εορτασμού της αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 2016 έχει κηρυχθεί «Αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας», στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται σειρά εκδηλώσεων στις δύο χώρες. Στις 28 Μαΐου, ο κ. Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, στο Αγιον Ορος, σε μια εκδήλωση καθαρά προσκυνηματικού χαρακτήρα, η οποία έχει τον δικό της συμβολισμό, καθώς φέτος συμπληρώνονται 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στον Αθω.

Στην επίσκεψή του θα συνοδεύεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο. Πιθανολογείται ότι στη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν θα υπογραφεί πολιτική διακήρυξη των δύο χωρών, με επίκεντρο τη διασφάλιση της ειρήνης και της φιλίας των λαών στην ευρύτερη περιοχή. Η Ρωσία θεωρεί πάντα την Ελλάδα μια φιλική χώρα στο πλαίσιο της Ε.Ε., αν και η χωρίς «αστερίσκους» αποδοχή, από ελληνικής πλευράς, της πρόσφατης απόφασης του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση δυνάμεων της Συμμαχίας δίπλα στα ρωσικά σύνορα προκάλεσε κάποιες πικρίες.

Ενέργεια

Στο οικονομικό σκέλος της επίσκεψης, το βάρος πέφτει στον τομέα της ενέργειας. Λίγο πριν από την άφιξη Πούτιν, στις 24 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη σύνοδος της ομάδας εργασίας Ρωσίας-Ελλάδας-Ιταλίας για την κατασκευή του εναλλακτικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ιταλίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι μάλλον δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις, πράγμα που καθιστά αμφίβολη την υλοποίηση του έργου.

Παράλληλα, η ρωσική πλευρά διατηρεί ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη ΔΕΗ, όπου πάντως εκκρεμεί το αίτημά της να της παραχωρηθεί το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, στη Φλώρινα, ως αντιστάθμισμα για τη ματαίωση των δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και στο Πευκόφυτο, που «χρωστάει» η Ελλάδα στη Ρωσία από την προηγούμενη συμφωνία με την Gazprom (η κατασκευή των δύο σταθμών ματαιώθηκε ύστερα από την παρέμβαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τον Αχελώο).

Ισχυρό είναι το ρωσικό ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως μαρτυρεί η αναμενόμενη άφιξη στην Αθήνα του κ. Μπελοζιόροφ. Εκκρεμεί ωστόσο να διευκρινιστεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα ζητήσει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ την επιστροφή κονδυλίου ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ από παλιές επιδοτήσεις, επιβαρύνοντας τους Ρώσους επενδυτές.

Τέλος, στο τραπέζι θα τεθούν και προτάσεις για την ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών, παρά τα εμπόδια που θέτουν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Ρωσίας, όπως και για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο πεδίο του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή