Με οκτώ κόμματα και δύσκολες συμμαχίες η νέα Βουλή στην Κύπρο

Με οκτώ κόμματα και δύσκολες συμμαχίες η νέα Βουλή στην Κύπρο

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ενα πρωτόγνωρο σκηνικό προέκυψε στην πολιτική ζωή της Κύπρου, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, καθώς στη νέα Βουλή θα μετέχουν οκτώ κόμματα, εξέλιξη που περιπλέκει τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς όχι μόνο κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά και οι συμμαχίες που απαιτούνται για την εξασφάλισή της θα είναι πολύ πιο δύσκολες.

Το κυβερνών κόμμα του προέδρου Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει το ισχυρότερο με 30,7% αλλά με αισθητή πτώση (-3,7%) σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι το ΑΚΕΛ, που έχασε 7,1% της δύναμής του και παραμένει μεν δεύτερο κόμμα, αλλά με σημαντικά μειωμένο ποσοστό (25,6%) και μεγαλύτερη διαφορά από τον ΔΗΣΥ.

Ως ανησυχητική εξέλιξη αποτιμάται η σημαντική ισχυροποίηση του εθνικιστικού ΕΛΑΜ –συγγενής της Χρυσής Αυγής– και η είσοδός του στη Βουλή.

Νικητής, τηρουμένων των αναλογιών, είναι και το Δημοκρατικό Κόμμα που Νικόλα Παπαδόπουλου, γιου του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που σχεδόν συγκρατεί τις δυνάμεις του και παραμένει τρίτο με ένα ισχυρό ποσοστό γύρω στο 14,5%.

Στην τέταρτη θέση διατηρήθηκε η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ με 6,2% και ακολουθούν η Συμμαχία του Γιώργου Λιλλήκα με 6%, η Αλληλεγγύη με 5,2%, οι Οικολόγοι με 4,8% και, τέλος, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο που εισέρχεται οριακά στη Βουλή με 3,7%.

Η αποχή ήταν μεγάλη, ξεπέρασε το 33% και έπληξε πρωτίστως τα δύο μεγάλα κόμματα.

O Nίκος Αναστασιάδης

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Κωνσταντινούπολη, όπου χθες και σήμερα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι «η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου», και πρόσθεσε ότι ο ίδιος, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, θα τιμήσει τον θεσμικό του ρόλο για «τη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα, είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν».

Παρά την απώλεια σημαντικού αριθμού ψήφων, η ανάγνωση των αποτελεσμάτων από τον Δημοκρατικό Συναγερμό επικεντρώθηκε στη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας, παρά την εφαρμογή του μνημονίου. «Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω: Είμαστε η μοναδική κυβερνώσα παράταξη στην Ευρώπη, που εφάρμοσε ένα από τα πιο σκληρά μνημόνια και παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη, με σημαντικές διαφορές από τα υπόλοιπα κόμματα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος με δεδομένο ότι στη Βουλή θα υπάρχουν πλέον οκτώ κόμματα έκανε έκκληση για συνεννόηση: «Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της πιο πολυκομματικής Βουλής στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή».

Aπογοήτευση

Οπως είναι φυσικό, μεγάλη απογοήτευση επικρατεί στην ηγεσία και στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. «Ο κυπριακός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, δεν είναι αυτό που αναμέναμε. Μας έστειλαν μήνυμα, μας επηρέασε το υψηλό ποσοστό της αποχής. Πήραμε τα μηνύματα, αλλά είναι προφανές πως πρέπει να βελτιωθούμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αντρος Κυπριανού, ο οποίος έκανε γνωστό πως τις επόμενες ημέρες θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος για να μελετήσουν τα αποτελέσματα με νηφαλιότητα και να παρθούν αποφάσεις. Μάλιστα, ύστερα από σχετική ερώτηση της «Κ», ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δεν δίστασε να αναφέρει πως ίσως και να υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος, όμως δεν θέλησε να τοποθετηθεί περαιτέρω επί του θέματος.

Αντίθετα, ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, του τρίτου σε δύναμη κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι, υπό αυτές τις περιστάσεις, ένας άθλος και μια μεγάλη επιτυχία για το Δημοκρατικό Κόμμα».

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι παρά την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από 1,8% σε 3,6%, που προώθησαν τα δύο μεγάλα κόμματα, για να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τελικά αυξήθηκαν τα κόμματα που θα εκπροσωπούνται στο νομοθετικό Σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή