Τραυματισμένη, αλλά χωρίς απώλειες η κυβέρνηση Τσίπρα

Τραυματισμένη, αλλά χωρίς απώλειες η κυβέρνηση Τσίπρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σοκ για την κυβέρνηση δεν είναι ότι η Βασιλική Κατριβάνου παραιτήθηκε. Σοκ θα ήταν να καταψήφιζε και να παρέμενε στη θέση της». Αυτό το σχόλιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την κυβερνητική «απώλεια» στην ψηφοφορία της Κυριακής για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, δείχνει την ανακούφιση του Μαξίμου για την επιλογή της τέως, πλέον, βουλευτού να διευκολύνει την κυβερνητική ηγεσία αποχωρώντας οικειοθελώς και, κυρίως, παραδίδοντας την έδρα της. Ετσι, η κυβέρνηση εξήλθε από τη δύσκολη κοινοβουλευτική διαδικασία, τραυματισμένη μεν, αλλά μόνο όσον αφορά το γόητρό της, καθώς επί της ουσίας δεν καταγράφει απώλειες στη δύναμη των 153 εδρών που διαθέτει.

Αμηχανία

Η κυβερνητική αμηχανία έναντι της στάσης της κ. Κατριβάνου ήταν εμφανής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, όταν από το πρωθυπουργικό επιτελείο αφηνόταν να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αναμένονται οι δικές της κινήσεις και αποφάσεις. Η τέως βουλευτής διευκόλυνε τον πρωθυπουργό παραιτούμενη. Με δεδομένο ότι επέλεξε να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής και να καταψηφίσει τα άρθρα για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον «κόφτη» δημοσίων δαπανών, αφηνόταν να εννοηθεί ότι δεν ετίθετο ζήτημα διαγραφής της. Ωστόσο, μεταξύ των συνεργατών του κ. Τσίπρα υπήρξαν και φωνές ότι μια τέτοια στάση ανοχής θα μπορούσε να ενθαρρύνει σε αντίστοιχες συμπεριφορές και άλλους βουλευτές στο μέλλον.

Η διαφοροποίηση της κ. Κατριβάνου κατέδειξε ότι το αφήγημα που όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβερνητική και η κομματική ηγεσία διαμόρφωσαν για να διασφαλίσουν ότι οι βουλευτές θα παραμερίσουν τις όποιες ενστάσεις και θα στηρίξουν τη νομοθέτηση μέτρων τελείως διαφορετικών από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, αλλά και από την πολιτική θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέδωσε πλήρως. Η ανακούφιση από τον περιορισμό των απωλειών στη διαφοροποίηση της συγκεκριμένης βουλευτού είναι δεδομένη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ωστόσο, ακόμη ένα «καμπανάκι» για τις αντοχές των βουλευτών, όσον αφορά το να υπηρετούν μια πολιτική διαφορετική από τις ιδεολογικές καταβολές τους, ήχησε. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι εάν στο επόμενο διάστημα θα επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο της αντιστροφής των δεικτών στην οικονομία, που θα συμπαρασύρει και την κοινωνία σε αλλαγή ψυχολογίας, ή εάν τα δυσβάσταχτα μέτρα που ψηφίσθηκαν προχθές θα επιτείνουν την ύφεση αλλά και τον θυμό στους πολίτες και ψηφοφόρους, ο οποίος θα μεταφερθεί στους βουλευτές.

Η κ. Κατριβάνου, που βρίσκεται κοντά στην κίνηση των «53+», είχε διαφοροποιηθεί και στην ψηφοφορία στη Βουλή για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Στην επιστολή που ανήρτησε στο Facebook, δημοσιοποιώντας την παραίτησή της, η τέως βουλευτής, τη θέση της οποίας στη Βουλή θα καταλάβει ο κ. Γιώργος Κυρίτσης, πρώτος επιλαχών στη Β΄ Αθήνας, ασκεί σκληρή κριτική σε κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, αναφέροντας ότι «εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας», ενώ αιτιολογεί την παραίτησή της αναφέροντας ότι αδυνατεί να σκεφτεί οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή