Χαιρετίζει η Fraport την υπογραφή της σύμβασης για τα 14 αεροδρόμια

Χαιρετίζει η Fraport την υπογραφή της σύμβασης για τα 14 αεροδρόμια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την ελληνική Βουλή χαιρέτισε χθες η Fraport Greece. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Aλεξάντερ Ζίνελ, στη γραπτή ανακοίνωση που διανεμήθηκε χθες, χαρακτήρισε την ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης από την ελληνική Βουλή «ορόσημο» για την πρόοδο ενός έργου υποδομής με ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα, τον τουρισμό της και τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τα αεροδρόμια.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ελληνικό Κοινοβούλιο και το ελληνικό κράτος για την ψήφο εμπιστοσύνης τους», είπε ο κ. Ζίνελ, προσθέτοντας ότι «δέσμευσή μας είναι το έργο αυτό να καταστεί επωφελές τόσο για την Ελλάδα και τους πολίτες της, τη βιομηχανία του τουρισμού και την οικονομία όσο και για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο και όσους χρησιμοποιούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια γενικότερα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece σημείωσε ακόμη ότι η χθεσινή επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τους Ελληνες βουλευτές στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην παγκόσμια αγορά ότι η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά, δημιουργώντας ένα νέο δυναμικό περιβάλλον για επενδύσεις στη χώρα. «Μπορούμε πλέον», είπε ο κ. Ζίνελ, «να προχωρήσουν (οι επενδύσεις) με γρήγορους ρυθμούς, στη φάση υλοποίησης του έργου. Η Fraport Greece έχει ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες στον σχεδιασμό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων». Ο κ. Ζίνελ σημειώνει ότι η συγκεκριμένη παραχώρηση θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού, της τοπικής κοινωνίας αλλά και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, ο επικεφαλής της Fraport στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι η σύμβαση παραχώρησης ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία επενδύσεων άνω 1 δισ. ευρώ μέσα στην 40ετία, εκ των οποίων περίπου το 1/3 θα επενδυθεί στα πρώτα τέσσερα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα 14 αεροδρόμια.

Στο μεταξύ, μικρές ανατροπές υπήρξαν κατά τη διάρκεια επικύρωσης της σύμβασης παραχώρησης από την ελληνική Βουλή. Η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να πάρει πίσω τη διάταξη που επέβαλε το 20% της ετήσιας αμοιβής της Fraport να περιέρχεται στους τοπικούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Η ετήσια αμοιβή ανέρχεται σε περίπου 22,9 εκατ. ευρώ και, ως συνέπεια, περίπου 4,6 εκατ. ευρώ θα περιέρχονταν στους κατά τόπους ΟΤΑ. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζήτησαν την ανάκληση της διάταξης καθώς, βάσει των δεσμεύσεων της χώρας, το σύνολο των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση και τον ιδρυτικό του νόμο, αξιοποιείται αποκλειστικά στη μείωση του χρέους.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» των τοπικών παραγόντων των ΟΤΑ ορίζοντας ότι το 20% του ετήσιου τιμήματος της σύμβασης θα περιέρχεται στους τοπικούς ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, η ψηφισθείσα ρύθμιση αφήνει ανοιχτό τόσο το ύψος της χρηματοδότησης του κάθε ΟΤΑ όσο και τους ΟΤΑ που θα χρηματοδοτηθούν. Σημειώνεται ότι πολλά αεροδρόμια υπάγονται σε άλλες δημοτικές αρχές, ενώ εξυπηρετούν άλλες πόλεις ή υπερτοπικές κοινότητες. Κλασικά παραδείγματα αποτελούν ο Δήμος της Μίκρας και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης. O πρώτος δέχεται την όχληση του αεροδρομίου και ο δεύτερος είναι αυτός που κυρίως εξυπηρετείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή