Ερώτηση Μπακογιάννη για την ονομασία ΠΓΔΜ

Ερώτηση Μπακογιάννη για την ονομασία ΠΓΔΜ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ φέρουν στη Βουλή με τη μορφή ερώτησης προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρώτη την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων;», ερωτούν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και οι κ. Ι. Κεφαλογιάννης και Γ. Κουμουτσάκος.

Υπενθυμίζεται πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην Ολομέλεια την Κυριακή, είχε σύντομη αντιπαράθεση με τον κ. Π. Καμμένο για το ζήτημα. Την παράμετρο αυτή αναφέρει και στην ερώτηση προς τον κ. Κοτζιά: «Με την αναφορά του στη Βουλή σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος κατέστησε σαφές ότι η εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τον Απρίλιο του 1993, δεν έχει αλλάξει. Εσείς, αντίθετα, έχετε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (π.χ., άτυπη σύσκεψη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., Ρίγα, Μάρτιος 2015)», υπογραμμίζεται στην ερώτηση και προστίθεται: «Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων νυν βουλευτές και υπουργοί, έχουν κατά καιρούς εκφράσει την άποψη υπέρ της διατήρησης της σημερινής συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων, δηλαδή “Μακεδονία” (π.χ., άρθρο – διακήρυξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο “Οχι στον εθνικισμό και τις συναινέσεις που τον συντηρούν”, Αυγή, 13/3/2008)». Τούτων δοθέντων, καλούν τον υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει για την κυβερνητική θέση επί του ζητήματος στο Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή