Πάνω από 140 νεκροί σε Τζαμπλέ και Ταρτούς

Πάνω από 140 νεκροί σε Τζαμπλέ και Ταρτούς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Περισσότερους από 140 ανθρώπους σκότωσαν χθες βομβιστές αυτοκτονίας σε πέντε συντονισμένες επιθέσεις στις συριακές πόλεις Τζαμπλέ και Ταρτούς, στα παράλια της Μεσογείου. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αναφέροντας ότι στόχος των ενεργειών ήταν τα μέλη της μειονότητας των αλαουιτών, στην οποία ανήκει και η οικογένεια Ασαντ. Οι παραλιακές πόλεις της Συρίας είχαν αποφύγει, μέχρι στιγμής, τα δεινά του εμφυλίου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, εκτίμησε τον αριθμό των νεκρών σε 140, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας έκαναν χθες λόγο για 78 νεκρούς.

Οι επιτιθέμενοι πυροδότησαν τουλάχιστον πέντε εκρηκτικούς μηχανισμούς και δύο βόμβες τοποθετημένες σε αυτοκίνητα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίθεση στην πόλη Ταρτούς, που στεγάζει ρωσικό ναύσταθμο, καθώς και στην Τζαμπλέ της επαρχίας της Λαττάκειας, κοντά στη ρωσική αεροπορική βάση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μάχες έχουν ενταθεί σε πολλές περιοχές της Συρίας, την ώρα που η διεθνής κοινότητα αποπειράται να αναβιώσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Γενεύη και να θέσει εκ νέου σε ισχύ την εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Μία από τις τέσσερις εκρήξεις που έπληξαν την Τζαμπλέ σημειώθηκε κοντά σε νοσοκομείο, ενώ μία δεύτερη στο εσωτερικό σταθμού λεωφορείων. Τέτοιο σταθμό είχαν ως στόχο τους και οι εκρήξεις στην Ταρτούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του συριακού καθεστώτος.

Στοιβαγμένα πτώματα

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλικά προς το καθεστώς, εμφανίζονται πτώματα στοιβαγμένα σε καρότσες ημιφορτηγών, αλλά και απανθρακωμένα ανθρώπινα μέλη στο έδαφος. Το Παρατηρητήριο εκτιμά ότι 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζαμπλέ και 57 στην Ταρτούς. Σε ανακοίνωσή του, που δημοσιεύθηκε στην «ειδησεογρα φική» ιστοσελίδα του Ισλαμικού Κράτους, την «Αμάκ», οι ισλαμιστές αναφέρουν ότι οι μαχητές τους είχαν ως στόχο «συγκεντρωμένους αλαουίτες».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Τύπου της Συρίας Ομράν αλ Ζουμπί δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Ικμπαρίγια» ότι οι τρομοκράτες καταφεύγουν σε βομβιστικές ενέργειες με στόχο άμαχους πολίτες, αντί να πολεμούν στην πρώτη γραμμή των μαχών, για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης της Δαμασκού να συνεχίσει τον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας».

Σε βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στην πόλη Χομς νωρίτερα φέτος, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, είχαν σκοτωθεί δεκάδες πολίτες. Η Λαττάκεια, βόρεια της Τζαμπλέ και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, έχει γίνει επανειλημμένως στόχος βομβιστικών ενεργειών.

Το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του έχουν εντείνει πρόσφατα τους βομβαρδισμούς στην επαρχία του Χαλεπίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή