Χωρίς απρόοπτα η εκκένωση της Ειδομένης

Χωρίς απρόοπτα η εκκένωση της Ειδομένης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομαλά κύλησε η πρώτη ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης. Απομακρύνθηκαν από την περιοχή δίχως αντιδράσεις ή άλλα απρόοπτα 2.031 μετανάστες και πρόσφυγες με προορισμό κέντρα φιλοξενίας περιμετρικά της Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και σήμερα, καθώς στόχος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να έχουν εκκενώσει τον καταυλισμό μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η μεταφορά των αλλοδαπών με τουριστικά λεωφορεία ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας από τον επονομαζόμενο «τομέα Γ» του καταυλισμού, όπου είχαν στήσει αντίσκηνα Σύροι και Κούρδοι πρόσφυγες. Σύμφωνα με το αρμόδιο συντονιστικό κέντρο, οι περισσότεροι από τους 2.031 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν με ιδιωτικά λεωφορεία σε τέσσερις νέους χώρους φιλοξενίας (χωρητικότητας περίπου 4.000 ατόμων) σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Νομού Θεσσαλονίκης: τις αποθήκες «Φεσσά» στο Ωραιόκαστρο, τον Βιολογικό Καθαρισμό και τον βιομηχανικό χώρο «Καραμανλή» στη Σίνδο καθώς και το αγρόκτημα «Αλεξιάδη» στο Δερβένι (Θεσσαλονίκης). Επιπλέον, ένα λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνθηκε στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, ενώ δύο πούλμαν με αλλοδαπούς από τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι κατευθύνθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στην Πέτρα Ολύμπου.

«Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης εκτυλίχθηκε ανέλπιστα καλά», σχολίασε στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., προσθέτοντας ότι τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες μεικτά κλιμάκια αστυνομικών, υπαλλήλων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στελεχών της Yπατης Aρμοστείας και μεταφραστών της «Μετάδρασης» είχαν ενημερώσει – προειδοποιήσει τους μετανάστες για την επικείμενη επιχείρηση μεταφοράς τους σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί σήμερα στην περιοχή του καταυλισμού που βρίσκεται δεξιά από τις κατειλημμένες γραμμές του τρένου. Αρμόδια πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει αρχικά τη μεταφορά, σε οργανωμένες δομές, των μεταναστών που βρίσκονται στην περίμετρο του καταυλισμού και στη συνέχεια την απομάκρυνση των «σκληροπυρηνικών» –όπως τους χαρακτήρισε– αλλοδαπών, που έχουν στήσει τις σκηνές τους κοντά ή πάνω στις γραμμές του τρένου. Πρόκειται κυρίως για μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ για τους οποίους υπάρχει ανησυχία ότι θα αντισταθούν στην επικείμενη μετακίνησή τους. Πάντως, κυβερνητικές και αστυνομικές πηγές σχολίαζαν χθες ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια ομάδα μεταναστών θα επιχειρήσει να προκαλέσει επεισόδια».

Εξάλλου, στην ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση συμμετέχουν πάνω από 500 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, ενώ μεγάλος αριθμός αστυνομικών από τις λεγόμενες «ειδικές» υπηρεσίες βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να επέμβει δυναμικά όταν και εάν αυτό χρειαστεί. Ενδεικτικά, δέκα διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης από την Αττική είχαν πάρει εντολή να βρίσκονται στον οικισμό της Ειδομένης δίχως να είναι ορατοί από τους αλλοδαπούς, ενώ περισσότερο εμφανής ήταν η παρουσία στο camp ενστόλων από τις περίπου 30 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) που μετέχουν στην επιχείρηση. Σημαντική δύναμη επρόκειτο να παραμείνει στον χώρο του καταυλισμού και στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας προκειμένου να αποτραπεί η αυθαίρετη μετακίνηση από και προς το camp. Eξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετή ώρα πριν από την έναρξη της επιχείρησης χθες, περίπου 200 μετανάστες τράπηκαν σε φυγή με κατεύθυνση το χωριό Χαμηλό, φοβούμενοι πιθανή σύλληψή τους, ενώ προσήχθη ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Bild που αποπειράθηκε να διανυκτερεύσει στον καταυλισμό προκειμένου να καταγράψει εκ των έσω την αστυνομική επιχείρηση, που εκτυλίχθηκε χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή