Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι γιατροί

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι γιατροί

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί εμφανίζονται αποφασισμένοι να σταματήσουν να δέχονται δωρεάν ασφαλισμένους από την 1η Ιουνίου και έως ότου ο οργανισμός τούς εξοφλήσει επισκέψεις του Ιανουαρίου 2016. Την ίδια στιγμή, «πράσινο φως» προς την ομοσπονδία τους για έναρξη κινητοποιήσεων δίνουν οι γιατροί των μονάδων ΠΕΔΥ της Αττικής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο όσοι παραμένουν με ασφαλιστικά μέτρα στο ΠΕΔΥ θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στα ιδιωτικά τους ιατρεία και στο ΕΣΥ, αλλιώς θα απολυθούν.

Ειδικότερα, οι γιατροί των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) της Αττικής κατά τη γενική συνέλευσή τους καταδίκασαν διάταξη που περιλαμβάνει το προσχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία, με την οποία θα πρέπει όσοι γιατροί υπηρετούν στο ΠΕΔΥ, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν το ιατρεία τους με δικαστικές αποφάσεις, να υποβάλουν έως το τέλος του έτους αίτηση για ένταξή τους σε οργανική θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλιώς θα απολυθούν. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διάταξη αυτή, εκτός του ότι είναι σε σημεία της αντισυνταγματική, αφού τους ζητεί να παραιτηθούν από κάθε ένδικο μέσο (αντίκειται στο άρθρο 20 του συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα της έννομης προστασίας σε κάθε Ελληνα πολίτη), ενδέχεται να αποτελέσει μία ακόμα αφορμή για την κατάρρευση του ΠΕΔΥ. Σημειώνεται ότι σήμερα στις μονάδες έχουν μείνει περίπου 2.300 γιατροί εκ των 5.000 που ήταν πριν από την ένταξή τους στο ΠΕΔΥ και από αυτούς περίπου 1.000 παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις. Οι γιατροί ΠΕΔΥ της Αττικής εξουσιοδότησαν την ομοσπονδία τους να ξεκινήσει κινητοποιήσεις, κάτι που αναμένεται να δρομολογηθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα συνάντησης των γιατρών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας –η οποία εκκρεμεί– και τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή προς ψήφιση.

Ταυτόχρονα, η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους με τον οργανισμό γιατρούς, συστήνει στα μέλη της που δεν έχουν πληρωθεί για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους τον Ιανουάριο να ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας, αρχής γενομένης την 1η Ιουνίου 2016, η οποία και θα λήξει για κάθε γιατρό με την κατάθεση στον λογαριασμό του των χρημάτων που του οφείλει για τον συγκεκριμένο μήνα ο οργανισμός.

Επιπλέον, η ένωση δρομολογεί νομικές ενέργειες έναντι του οργανισμού για τον τρόπο ελέγχου και εκκαθάρισης των παραστατικών που οδηγεί σε νέο «κούρεμα των αποδοχών των συμβεβλημένων γιατρών». Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε εκκαθάριση με βάση δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 5% των παραστατικών που καταθέτουν οι συμβεβλημένοι. Oπως καταγγέλλει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, «με έκπληξη και αγανάκτηση, διαπιστώσαμε ότι η έλλειψη υπογραφής (ασφαλισμένου/γιατρού) ή σφραγίδας σε ένα μόνο παραπεμπτικό επίσκεψης (από τα 10 παραστατικά του δειγματοληπτικού ελέγχου) οδηγεί σε περικοπή 200 ευρώ από την αμοιβή του συμβεβλημένου ιατρού με τη μέθοδο της αναγωγής στο σύνολο των παραστατικών της δαπάνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή