Νωρίτερα η αύξηση φόρου σε μπίρα, τηλεφωνία, Ιnternet

Νωρίτερα η αύξηση φόρου σε μπίρα, τηλεφωνία, Ιnternet

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση φέρνει νωρίτερα την αύξηση του φόρου στην μπίρα, στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιnternet, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης εσόδων ύψους 1,84 δισ. ευρώ. Αν και στο κείμενο που είχε αποσταλεί στους πιστωτές της χώρας από τα μέσα Μαΐου αναφέρονται οι σωστές ημερομηνίες (δηλαδή αυτές που άλλαξαν το βράδυ της Κυριακής), ωστόσο στο αρχικό σχέδιο νόμου για άγνωστο λόγο υπήρχαν διαφορετικές ημερομηνίες εφαρμογής των ανωτέρω μέτρων. Μετά τις αλλαγές, οι διατάξεις που ψήφισε η Βουλή προβλέπουν:

• Από την 1η Ιουνίου 2016 ο φόρος στην μπίρα διπλασιάζεται. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το κουτάκι των 330 ml θα αυξηθεί κατά 20 λεπτά.

• Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι μηνιαίοι λογαριασμοί της σταθερής τηλεφωνίας και του Ιnternet. Από το νέο έτος οι λογαριασμοί θα επιβαρύνονται με τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας που θα ανέρχεται στο 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

• Από την 1η Ιανουαρίου 2016 αυξάνεται από το 30% στο 35% η συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη όλων των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών.

• Αλλαγές έγιναν και στα πρόστιμα για το Ε9. Η διάταξη αρχικά προέβλεπε πλήρη απαλλαγή από πρόστιμα για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για τα έτη 2010 και επόμενων ετών που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από τις 31/12/2014 έως και τις 29/7/2016. Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής η πλήρης απαλλαγή έγινε μείωση κατά 50%.

• Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24%, ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς στα νησιά Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Αλόννησο, Μήλο, Σκύρο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή