Ανοδικά οι κρατήσεις από Γερμανία για προορισμούς που δεν επηρεάζονται από το προσφυγικό

Ανοδικά οι κρατήσεις από Γερμανία για προορισμούς που δεν επηρεάζονται από το προσφυγικό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και οι αφίξεις ξένων τουριστών για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικά, οι αφίξεις από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 6,2% φθάνοντας σε 1,62 εκατ., ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 0,1% φθάνοντας σε 515, 4 εκατ. Παρά τη συνολική πτώση, η εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών από βασικές αγορές για τον ελληνικό προορισμό κινήθηκαν ανοδικά. Ετσι, οι αφίξεις για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 11,8% από τη Γερμανία, κατά 5,5% από τη Βρετανία, κατά 6,3% από τις ΗΠΑ, κατά 28,9% και από τη Ρωσία κατά 134,9%. Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Γάλλους τουρίστες αυξήθηκαν κατά 1,1%, από τους Γερμανούς κατά 0,4%, από τους Βρετανούς κατά 5,5%, από τους Αμερικανούς κατά 28,6% και από τους Ρώσους κατά 44%. Επιπλέον, για το τρίμηνο το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 90 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 13,7%, έναντι πλεονάσματος 80 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη πτώση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 12 εκατ. σε σύγκριση με τη πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1 εκατ. ευρώ. Η μικρή μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στη μείωση των αφίξεων, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 6,5%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 2,2% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και βοήθησαν κατά 12,4% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του Μαρτίου, οι συνολικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 8,2%.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία γερμανικών συμφερόντων ταξιδιωτικών οργανισμών δείχνουν άνοδο στις κρατήσεις για τη θερινή σεζόν αλλά με μεικτές τάσεις σε ελληνικούς προορισμούς, με «χαμένους» όσους επηρεάζεται η εικόνα τους από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, όπως η Κως και η Σάμος, και «κερδισμένους» όσους δεν επηρεάζεται, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη. Τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν προορισμοί όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος στρέφουν το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον των Γερμανών έστω και ως τρίτη επιλογή, μετά την Ισπανία και την Κύπρο, προς τη χώρα μας. Ετσι, η «ασφάλεια» που εκπέμπει η Ελλάδα ως προορισμός υπερισχύει τουλάχιστον μέχρι στιγμής άλλων σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός μας, όπως το μεταναστευτικό και η υπερφορολόγηση του τομέα. Επιπλέον, η ροή των κρατήσεων, πέραν των αυξομειώσεων ανά προορισμό, καταγράφει και άλλες διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν προορισμοί που οι κρατήσεις στο σύνολό τους εμφανίζουν αύξηση λόγω των τουριστικών οργανισμών αλλά οι κρατήσεις από μεμονωμένους τουρίστες παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή