Σύγχυση με τα ευρήματα των Αιγυπτίων

Σύγχυση με τα ευρήματα των Αιγυπτίων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνό μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το τι τελικά συνέβη στα τελευταία λεπτά της πτήσης MS804 της Egypt Αir που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Παρίσι στο Κάιρο, όταν χάθηκε διά παντός από τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας και κατέληξε στα νερά της Μεσογείου.

Σύμφωνα με ανώτατο Αιγύπτιο αξιωματούχο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, που έχει γνώση της πορείας των ερευνών, τα ανθρώπινα μέλη που έχουν περισυλεγεί μέχρι στιγμής από τη θαλάσσια περιοχή όπου εικάζεται ότι συνετρίβη το αεροσκάφος είναι τόσο μικρά (όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δεν είναι ούτε ένα ακέραιο χέρι ή κεφάλι), ώστε υποδεικνύουν ότι στο μοιραίο αεροσκάφος συνέβη έκρηξη προτού καταπέσει στη θάλασσα. Επίσης, σύμφωνα με τον ειδικό, ορισμένα μέλη έχουν υποστεί εγκαύματα.

Ωστόσο, εντός της ημέρας, ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Χασάμ Αμπντέλ Χαμίντ κατήγγειλε ως απολύτως ψευδείς τις αναφορές αυτές τονίζοντας ότι πρόκειται για υποθέσεις οι οποίες μάλιστα προέρχονται από κύκλους εκτός της υπηρεσίας, ενώ τόνισε ότι δεν έχουν βρεθεί ίχνη εκρηκτικού από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής. Ενας άλλος ειδικός της ιατροδικαστικής υπηρεσίας σημείωσε ότι ο αριθμός των ανθρωπίνων μελών που έχουν φτάσει στην υπηρεσία προκειμένου να εξετασθούν είναι υπερβολικά μικρός και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα κατά πόσον έγινε έκρηξη στο μοιραίο αεροσκάφος.

Ακόμα και σήμερα και υπό τα νέα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, όλα τα ενδεχόμενα για το τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους παραμένουν ανοιχτά. Γάλλοι αλλά και Αιγύπτιοι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού πλήγματος δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί, προτού τουλάχιστον βρεθούν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που θα μπορέσουν να ρίξουν φως στο τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία νύχτα. Στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροπλάνο, ανοιχτά της Καρπάθου, από θαλάσσης και αέρος καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία αλλά και να βρεθούν τα μαύρα κουτιά. Στην περιοχή, μάλιστα, πρόκειται να επιχειρήσει και ένα μικρό υποβρύχιο το οποίο θα προσπαθήσει να «αφουγκραστεί» το σήμα που εκπέμπουν τα μαύρα κουτιά.

Στοιχεία από την Ελλάδα

Η Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει την αποστολή όλων των κομβικής σημασίας δεδομένων που διαθέτει σχετικά με τη συντριβή του Airbus A320 της Egypt Αir στις αιγυπτιακές αρχές, οι οποίες έχουν επωμισθεί τη διαλεύκανση της τύχης του αεροσκάφους. Πρόκειται για τα στοιχεία που αφορούν την πτήση του μοιραίου αεροπλάνου στον ελληνικό εναέριο χώρο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι συνομιλίες των χειριστών με τον πύργο ελέγχου και οι καταγραφές των ραντάρ. Aξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά εμμένει ότι το σκάφος πραγματοποίησε περιστροφές πριν καταλήξει στη θάλασσα, κάτι που καταγράφηκε από τα ραντάρ.

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας, ο Εχάμπ Μοχελντίν, δήλωσε σε αιγυπτιακό ραδιόφωνο ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματικοί μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το αεροσκάφος επί ένα λεπτό προτού εξαφανιστεί αλλά δεν καταφέραν να επικοινωνήσουν με το πλήρωμα. Γάλλοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το αυτόματο σύστημα του αεροσκάφους (ΑCARS) απέστειλε μηνύματα για την ύπαρξη καπνού στο πιλοτήριο, αλλά και σε ένα λουτρό, λίγο πριν από την εξαφάνιση του αεροπλάνου από τα ραντάρ, ενώ εμφάνισε και κάποια δυσλειτουργία στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή. Ομως, όπως τονίζουν, επί του παρόντος δεν μπορούν να γνωρίζουν τι σήμαινε η παρουσία καπνού και αν οφείλεται σε δολιοφθορά ή κάποιο βραχυκύκλωμα.

Στο Kάιρο εξακολουθεί το μαρτύριο των συγγενών των επιβαινόντων στη μοιραία πτήση, από τους οποίους συγκεντρώθηκε γενετικό υλικό προκειμένου να γίνει η αναγνώριση των ανθρωπίνων μελών που έχουν εντοπισθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή