Αριστοτέλη εσύ, σούπερ σταρ

Αριστοτέλη εσύ, σούπερ σταρ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ Δήμητρα Σφενδόνη – Μέντζου μάς εξηγεί για το νευτώνιο μοντέλο της φυσικής, την κβαντική μηχανική, τα μικροσωματίδια και τις νέες ανακαλύψεις για την ύλη με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια», που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 28/5. Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο; «Θέλουμε να φωτίσουμε εκτός από το γνωστό μέρος του αριστοτελικού έργου, που αφορά τη Λογική, τη Μεταφυσική, την Ηθική, τα Πολιτικά, το έργο του που έβαλε τα θεμέλια των φυσικών επιστημών», σημειώνει η καθηγήτρια και πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Ερευνών του ΑΠΘ, που διοργανώνει το σημαντικό συνέδριο.

Ο Αριστοτέλης, όπως επισημαίνει η κ. Σφενδόνη, αναφέρει στη θεωρία του για την «απροσδιοριστία» της ύλης, τον «εν δυνάμει» χαρακτήρα της και για «ιδιότητες» που δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε. «Στο συνέδριο θα εξετάσουμε πως οι αριστοτελικές ιδέες και θεωρίες μπορούν να προσδώσουν το εννοιολογικό πλαίσιο και τη μέθοδο για να κατανοήσουμε αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Προσπαθώ εδώ και χρόνια να δείξω την εννοιολογική συγγένεια ανάμεσα στον τρόπο που ο Αριστοτέλης συνέλαβε τη δομή του φυσικού κόσμου και στο πώς παρουσιάζεται από τις νέες ανακαλύψεις», τονίζει.

Το συνέδριο συγκεντρώνει τους επιφανέστερους αριστοτελιστές ακαδημαϊκούς απ’ όλο τον κόσμο, όπως τους Αμερικανούς Τζέιμς Λένοξ και Ρίτσαρντ Μακ Κίρχαν, τον Ιταλό Ενρίκο Μπέρτι, τον Γερμανό Ολιβερ Πριμαβέσι, τον Ελληνοβέλγο Λάμπρο Κουλουμπαρίτση, τον Χρήστο Πεχλιβανίδη κ.ά. και θα εξετάσει όλες τις πτυχές του «πανεπιστήμονα» φιλοσόφου. Στον κορμό των 250 ομιλιών που έχουν ανακοινωθεί θα διοργανωθούν, επίσης, τρεις εκδηλώσεις που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, όπου θα συζητηθούν η σχέση του Αριστοτέλη με τις φυσικές επιστήμες και η επικαιρότητα των θεωριών του φιλόσοφου για την Πολιτική, την Ηθική και το Δίκαιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η διάλεξη του καθηγητή εξελικτικής βιολογίας Αρμάντ Μαρί Λιρόι για τον «βιολόγο» Αριστοτέλη και την εργασία του για την ταξινόμηση των ειδών από τις παρατηρήσεις του φιλοσόφου στο νησί της Λέσβου, την οποία ο Λιρόι αναλύει στο βιβλίο του «The Lagοon: How Aristotle invented science» (εκδ. Bloomsbury Audio, 2014). «Θέλουμε να αναδείξουμε τη διεπιστημονικότητα του έργου του, την επικαιρότητα και την παράδοση των αριστοτελικών σπουδών», τονίζει η κ. Σφενδόνη. Συνολικά θα συγκεντρωθούν περίπου 300 ομιλητές από 40 χώρες.

Το συνέδριο θα ταξιδέψει, επίσης, στη γενέτειρα του φιλοσόφου τα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία πόλη Μιέζα της Νάουσας, όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο. Τιμώντας τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του επιδραστικού φιλοσόφου, η UNESCO ανακήρυξε το 2016 ως «Ετος Αριστοτέλη», ενώ εκδόθηκε μια επετειακή, συλλεκτική, σειρά γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ. Τέλος, το «Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» εκθέτει στη Θεσσαλονίκη επιλεγμένες σπάνιες εκδόσεις μεμονωμένων έργων και των «Απάντων» του Αριστοτέλη, που χρονολογούνται από το 1473 έως το 1752.

​​Πληροφορίες για το συνέδριο στο www.dikam.auth.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή