Προκαταρκτική υπό άκρα μυστικότητα

Προκαταρκτική υπό άκρα μυστικότητα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό άκρα μυστικότητα διενεργείται τις τελευταίες ημέρες από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευσταθία Σπυροπούλου, προκαταρκτική έρευνα αναφορικά με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Η διενέργεια της έρευνας δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επιστολή που απέστειλε ο κ. Βγενόπουλος στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, επισημαίνοντας καθυστέρηση στη διερεύνηση των καταγγελιών του. Ο πρόεδρος της MIG μαζί με την επιστολή απέστειλε στον υπουργό αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε σε βάρος της κ. Θάνου, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται, «δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί», καλώντας τον να διερευνήσει τις καταγγελίες καθώς και πειθαρχικές ευθύνες της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Βγενόπουλος στην επιστολή που έχει ως παραλήπτη και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, σχολιάζει όσα είπε προ ημερών η ίδια περί προσπαθειών σπίλωσης και εκφοβισμού των δικαστών από εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις. «Κρείττον του λαλείν, το σιγάν», απαντά διά της επιστολής του ο κ. Βγενόπουλος, σημειώνοντας ότι, εφόσον η κ. Θάνου έχει διαπιστώσει τέτοιες προσπάθειες, «έχει υπηρεσιακό καθήκον να παραπέμψει τις διαπιστώσεις της στη Δικαιοσύνη». «Εφόσον εννοεί τον εαυτό της, θα πρέπει να το αναφέρει ενώπιον του αρμοδίου για την προκαταρκτική εξέταση δικαστικού λειτουργού».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει καταθέσει σε βάρος της κ. Θάνου και άλλων προσώπων μηνυτήρια αναφορά για σειρά κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων, απόπειρα δωροληψίας και εκβίασης, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης που τον αφορά και σχετικά με την έκδοση συνεργατών του στην Κύπρο. Η ίδια η κ. Θάνου πάντως έχει διαψεύσει τα καταγγελλόμενα από τον επιχειρηματία, κάνοντας λόγο για «αθλιότητες» και υποστηρίζοντας ότι είναι «ανακριβή και κατασκευασμένα».

Τις προσεχείς ημέρες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Βγενόπουλος αναμένεται να κληθεί σε μαρτυρική κατάθεση από την αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για τις καταγγελίες που διατύπωσε.

Δεν είναι πάντως η μοναδική προκαταρκτική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς με αφορμή τις καταγγελίες Βγενόπουλου φαίνεται να έχει ξεσπάσει ένας ιδιόμορφος «πόλεμος» στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, διενεργείται έρευνα αναφορικά με τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις εισαγγελικών λειτουργών στη διερεύνηση της υπόθεσης. Η έρευνα διετάχθη μετά μηνυτήρια αναφορά του εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, ο οποίος καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετό καιρό με εντολή της ίδιας της κ. Κουτζαμάνη διενεργείται έτερη προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες του κ. Αγγελή ότι εμποδίστηκε στο να τελέσει το έργο του. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Αγγελής έχει κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, δεν έχει ανταποκριθεί.

Τέλος, πειθαρχική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, η οποία κατήγγειλε παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Βγενόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή