Προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας

Προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων κυριάρχησε στις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε χθες ο ΣΕΒ, με στόχο την επαναφορά της βιομηχανίας στο προσκήνιο και τη συμβολή της στις αναγκαίες επενδύσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδρίου ήταν διάχυτη η αίσθηση της ανακούφισης από το τέλος της αβεβαιότητας που σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου, με σημαίνοντες επιχειρηματίες από τους πιο δυναμικούς κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας να στέλνουν από το βήμα του συνεδρίου μηνύματα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, αφήνοντας πίσω τις θλιβερές αναμνήσεις του 2015 και αναγνωρίζοντας πλέον στην κυβέρνηση «στροφή στον ρεαλισμό».

«Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς την επανεκκίνηση των επενδύσεων, κι αυτό, γιατί η μέση ελληνική επιχείρηση όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητά της», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος. Ο ίδιος τόνισε με έμφαση τον ρόλο της πολιτικής σταθερότητας στην προσέλκυση επενδύσεων και εκτίμησε ότι αυτή έχει πλέον διασφαλιστεί. «Η Ελλάδα, παρά τα φοβερά λάθη του 2015, αυτή τη στιγμή έχει μια ευκαιρία. Υπάρχει μια στροφή της αριστερής κυβέρνησης στον ρεαλισμό η οποία ελπίζω να έχει διάρκεια –είπε– και η όποια πολιτική αλλαγή επέλθει θα είναι πάλι προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση», σημείωσε επισημαίνοντας ότι η πολιτική αστάθεια προκύπτει κάθε φορά από τη στάση της αντιπολίτευσης και όχι των κυβερνήσεων.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΑΛ Μιχάλης Στασινόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι «ο ενάρετος κύκλος μπορεί να ξεκινήσει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό απ’ ό,τι φανταζόμαστε, με προϋπόθεση ότι θα υπάρξει εμπιστοσύνη από το κράτος ώστε να γίνει έμπρακτος σύμμαχος με την παραγωγή». Σημείωσε ότι το μοντέλο της κατανάλωσης και του δανεισμού κατέρρευσε και ότι χρειάζεται στροφή σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. «Δεν μπορούμε να είμαστε εσωστρεφείς και να θεωρούμε ότι θα ανακυκλώνουμε την κατανάλωση στη μικρή μας χώρα», είπε ο κ. Στασινόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη άρσης μιας σειράς αντικινήτρων μεταξύ των οποίων και της αυξημένης φορολογίας στην παραγωγή, που όπως είπε «παγώνει τις επενδύσεις». Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Στασινόπουλος σχολίασε και την ανάγκη ρύθμισης των αγορών επισημαίνοντας ότι, σε πολλές περιπτώσεις, επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται κατέχουν δεσπόζουσα θέση στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

«Η χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις πρέπει να αυξήσει την αξιοπιστία της και να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον, φιλικό στις επιχειρήσεις ή τουλάχιστον μη απωθητικό και προβλέψιμο», τόνισε από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Unilever Ηρώ Αθανασίου.

Τη συμβολή του κατασκευαστικού κλάδου και των υποδομών στην ανάπτυξη της χώρας επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, αλλά και των νέων project στην αναπτυξιακή προσπάθεια, όπως τα υδατοδρόμια, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις διασυνδέσεις των νησιών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν υπάρχει πλέον ελληνική αλλά διεθνής αγορά», ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας, το συγκριτικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων είναι οι διοικήσεις τους, τόνισε και υπογράμμισε ότι ο ρόλος του κράτους δεν είναι να βοηθάει επιχειρήσεις αλλά να μη δημιουργεί περιβάλλον εχθρικό και αντικίνητρα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα της χώρας την έλλειψη εμπιστοσύνης και επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για τη χάραξη στρατηγικής για την ελληνική κοινωνία.

Την πλήρη διαφωνία του με το ΔΝΤ εξέφρασε ο πρόεδρος της Eurobank Nίκος Καραμούζης, σημειώνοντας ότι «υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή κάλυψη των επισφαλειών απαιτήσεων, οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και οι τράπεζες γυρνούν σε κερδοφορία ύστερα από έξι χρόνια».

«Με τις αποφάσεις του Eurogroup ευελπιστώ ότι θα υπάρξει δεσμευτικός οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Παρότι τα προβλήματα παραμένουν, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας που μπορεί να μας βάλει ένα τέλος οριστικό σε αυτό τον φαύλο κύκλο», τόνισε απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή