Μόνο 1.500 παραμένουν στην Ειδομένη

Μόνο 1.500 παραμένουν στην Ειδομένη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν χθες το βράδυ στον χώρο του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση του camp.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας απομακρύνθηκαν με μισθωμένα λεωφορεία 1.003 πρόσφυγες και μετανάστες προς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. Απ’ αυτούς 779 ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και το Ιράκ, 170 Κούρδοι και 57 υπήκοοι Πακιστάν. Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης την Τρίτη απομακρύνθηκαν οργανωμένα από τον καταυλισμό 3.034 αλλοδαποί, οι οποίοι κατευθύνθηκαν υπό τον συντονισμό στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε πέντε νέες δομές φιλοξενίας σε Σίνδο, Ωραιόκαστρο, Δερβένι Θεσσαλονίκης και Κορδελιό (εργοστάσιο Softex). Εάν πράγματι κατά την έναρξη της επιχείρησης στον χώρο του καταυλισμού βρίσκονταν 8.500 άτομα (όπως είχε ανακοινώσει το αρμόδιο συντονιστικό όργανο), προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων εγκατέλειψε τις τελευταίες ώρες τον καταυλισμό, κινούμενος προς άγνωστη κατεύθυνση και πάντως χωρίς να επιβιβαστεί στα μισθωμένα πούλμαν. Ενδεχομένως φοβήθηκαν πιθανό εγκλωβισμό τους στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Αστυνομικοί που μετέχουν στην επιχείρηση (ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται στους 1.000) πάντως έλεγαν χθες στην «Κ» ότι πήραν εντολή να ελέγξουν εξονυχιστικά τη δασώδη περιοχή κοντά στον καταυλισμό, δίχως πάντως να εντοπίσουν αλλοδαπούς, ενώ διευκρίνισαν πως ούτε οι Σκοπιανοί συνάδελφοί τους τους ενημέρωσαν για παράνομη είσοδο μεταναστών στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

«Πιθανολογούμε ότι αρκετοί είχαν εγκαταλείψει την Ειδομένη τις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης», δήλωσε στην «Κ» τοπικός αστυνομικός. Πρόσθεσε πως το ίδιο έπραξαν οι ομάδες των αποκαλούμενων «αλληλέγγυων», που εδώ και εβδομάδες κατέλυαν σε ξενοδοχεία του Πολυκάστρου, αλλά και οι λεγόμενοι «σκληροπυρηνικοί» μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ, που είχαν πρωτοστατήσει σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Αύριο Παρασκευή αναμένεται, σύμφωνα με στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να «τρέξει» στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης το πρώτο εμπορευματικό τρένο, ύστερα από σχεδόν 70 ημέρες αποκλεισμού της γραμμής (με ζημία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ περί τα 2,5 εκατ. ευρώ). Επίσης, ολοκληρώνεται ο φράχτης προστασίας της σιδηροδρομικής γραμμής, τον οποίο κατασκευάζει η εταιρεία ύστερα από αίτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και κόστος περίπου 40.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την επαναλειτουργία της γραμμής αύριο είναι η πιστοποίηση πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα.

Χθες δεν υπήρξε ούτε μία νέα άφιξη πρόσφυγα ή μετανάστη στην Ελλάδα, όπου το σύνολο των προσφύγων καταμετρήθηκε σε 53.875 άτομα. Οι μισοί και πλέον βρίσκονταν στη Βόρεια Ελλάδα (28.485). Στα νησιά διαμένουν 8.476, στην Αττική 14.480, στην Κεντρική Ελλάδα 2.119 και στη Νότια Ελλάδα μόλις 324 (Ανδραβίδα).

Σε χθεσινή του συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο κ. Γιάννης Μουζάλας υποσχέθηκε δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων σε όλη τη χώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Συνεχίστηκε για 12η ημέρα χθες η απεργία πείνας 18 προσφύγων στη Σούδα της Χίου, με βασικό αίτημα την εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή