Οι πρόσφυγες αποχωρούσαν, η μπουλντόζα σάρωνε

Οι πρόσφυγες αποχωρούσαν, η μπουλντόζα σάρωνε

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η συντονίστρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Praksis, Στεφανία Πανταζή, έφτασε χθες το πρωί στην Ειδομένη, είδε τα πρώτα στάδια της επιχείρησης εκκένωσης του καταυλισμού να εκτυλίσσονται μπροστά της. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν ήδη παραταχθεί περιμετρικά του λασπότοπου προτού χαράξει, ενώ αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες ήταν ήδη έτοιμοι για τη μεταφορά τους. Με τα υπάρχοντά τους φασκιωμένα σε μεγάλες μαύρες πλαστικές σακούλες περίμεναν τη σειρά τους στην άκρη του δρόμου. Μόλις αποχωρούσαν, μια μπουλντόζα σάρωνε αντίσκηνα, παπούτσια, ρούχα και ό,τι άλλο είχαν παρατήσει στα χωράφια.

«Υπήρχε μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά των προσφύγων. Μας ρωτούσαν πώς είναι η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας. Εμείς δεν μπορούσαμε να τους απαντήσουμε, γιατί δεν ξέραμε πού ακριβώς θα τους οδηγήσουν», λέει στην «Κ» η κ. Πανταζή.

Η κούραση της πολύμηνης παραμονής στην τεντόπολη, οι επίμονες βροχοπτώσεις καθώς και το αίσθημα της ανασφάλειας κυρίως για τις μονογονεϊκές οικογένειες γυναικών με τα παιδιά τους είχε ήδη πείσει αρκετό κόσμο να αποχωρήσει. Σε αυτούς προστέθηκαν και όσοι είχαν απογοητευτεί από τη διασπορά φημών για άνοιγμα των συνόρων που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Τα μέλη της Praksis δεν εισήλθαν στην καρδιά του καταυλισμού, καθώς η αστυνομία επέτρεπε μόνο σε πέντε εξ αυτών να περάσουν. Η οργάνωση όμως έχει θέσει ως κανόνα ασφαλείας να βρίσκονται στο σημείο τουλάχιστον 15 μέλη της. Τελικά έδωσαν τρόφιμα στους ανθρώπους που επιβιβάζονταν στα λεωφορεία και έστειλαν μέσα την ιατρική τους ομάδα που μέχρι αργά το απόγευμα είχε δεχθεί δύο περιστατικά βρογχίτιδας.

Περιορισμένο αριθμό μελών διέθεταν από χθες μέσα στον καταυλισμό και άλλες ΜΚΟ. Εδώ και καιρό άλλωστε είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση διαδικασία καταγραφής τους, με τις οργανώσεις να στέλνουν τα στοιχεία του προσωπικού τους στο υπουργείο Εσωτερικών. Συχνά γίνονταν έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. και επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε μέλη πιστοποιημένων ΜΚΟ. Οπως είπε στην «Κ» η υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Βίκυ Μαρκολέφα, η οργάνωση προσπαθούσε χθες να λύσει πρακτικά ζητήματα για τον καθαρισμό του καταυλισμού και την περίθαλψη όσων παρέμεναν εκεί.

Σκηνές στην αποθήκη

Μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αρσις επισκέπτονταν χθες τους νέους χώρους φιλοξενίας περιμετρικά της Θεσσαλονίκης όπου οδηγούνταν οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που έφευγαν από την Ειδομένη. Ενας από αυτούς τους χώρους, μια μεγάλη ιδιωτική τελωνειακή αποθήκη της εταιρείας Frakapor στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, γέμισε με Κούρδους. Μέσα στην αποθήκη τοποθετήθηκαν μεγάλες στρατιωτικές σκηνές, ενώ την εποπτεία του μέρους ανέλαβε η Πολεμική Αεροπορία. Νωρίς το απόγευμα είχε ολοκληρωθεί η καταγραφή όσων θα μείνουν εκεί και θα ξεκινούσε η σίτισή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή