Τα χαμηλά επιτόκια φέρνουν γκρίνια… και ανάπτυξη στη Γερμανία

Τα χαμηλά επιτόκια φέρνουν γκρίνια… και ανάπτυξη στη Γερμανία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική οικονομία είχε έντονη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2016, χάρη στα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για τα οποία η κυβέρνηση της χώρας διαμαρτύρεται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,7%, με την αρωγή της εγχώριας κατανάλωσης και της οικοδομής, τομείς που ευνοούνται από τα χαμηλά επιτόκια. Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε 2,7%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή το τελευταίο του 2015, εμφάνισε ρυθμό 0,3%. Η Destatis, η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, αναφέρει ότι «οι ενισχυτικές κινήσεις προήλθαν ως επί το πλείστον από την εγχώρια οικονομία, ενώ και οι επενδύσεις τονώθηκαν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο». Οι καταναλωτικές δαπάνες ενίσχυσαν το ΑΕΠ κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας, όσο και οι επενδύσεις στις κατασκευές. Οι δημόσιες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και όσων διοχετεύθηκαν από τις κρατικές αρχές για τη στέγαση και την ενσωμάτωση των προσφύγων το 2015, που ανήλθαν σε ένα εκατομμύριο, συνεισέφεραν στο ΑΕΠ κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας.

Θετικά λειτούργησαν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανεξαρτήτως του ότι η γερμανική ηγεσία ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης του προέδρου της Μάριο Ντράγκι. Η τριμηνιαία ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θεωρείται η ισχυρότερη σε διάστημα διετίας. Πάντως διαφαίνονται κίνδυνοι για το εγγύς μέλλον, οι οποίοι συνδέονται με την εξασθένηση του διεθνούς εμπορίου και τις συνέπειες μίας πιθανής εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Εξετάζοντας τις προοπτικές της οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο, εκτιμάμε ότι δεν θα επαναλάβει την εντυπωσιακή ανάπτυξη των αρχών του έτους», υπογραμμίζει ο Γιοχάνες Γκαρέις, οικονομολόγος της Natixis στη Φρανκφούρτη. Βέβαια, τα μηνύματα από τον Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών είναι ανάμεικτα. Κατέδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας αναπτύχθηκε τον Μάιο με τον γρηγορότερο ρυθμό από τις αρχές του χρόνου, υποδηλώνοντας εξίσου δυναμική ανάπτυξη και το δεύτερο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, όμως, ένας επιμέρους δείκτης κατέδειξε ότι οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου δεκαμήνου.

Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του Τόμας Γκίτσελ, οικονομολόγου της VP Bank: «Η προσέγγιση των Γερμανών καταναλωτών είναι απλή. Σκέφτονται πως, εφόσον δεν υπάρχουν αξιόλογα επιτόκια καταθέσεων, καλύτερα θα είναι να γεμίσουνε τις τσάντες τους με ψώνια». Εντούτοις, βάσει των στοιχείων του οικονομικού ινστιτούτου ZEW, ειδικά τον Μάιο παρατηρήθηκε απροσδόκητη επιδείνωση του κλίματος μεταξύ αναλυτών και επενδυτών. Ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε 6,4 μονάδες, αν και ο δείκτης αξιολόγησης των τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε στις 53,1 μονάδες. «Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει πιο αισιόδοξη στάση», επισημαίνει ο πρόεδρος του ZEW Αχιμ Βάμπαχ. «Οι επενδυτές διατηρούν αμφιβολίες σχετικά με το εάν η γερμανική οικονομία και το δεύτερο τρίμηνο ακολουθήσει τους έντονους ρυθμούς του πρώτου τριμήνου».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η έντονη κινητικότητα του κατασκευαστικού κλάδου, κατά το πρώτο τρίμηνο, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και στην περιορισμένη δραστηριότητα στα τέλη του 2015. Πάντως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γερμανίας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2016, από το 1,3% προηγουμένως στο 1,5% σήμερα. «Κατά τις εκτιμήσεις μας, ο κατασκευαστικός κλάδος και η εγχώρια κατανάλωση θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης το τρέχον έτος», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου Μάρτιν Βανσλέμπεν. «Επιπροσθέτως, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με το φθηνό κόστος δανεισμού και τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες για τους μετανάστες λειτούργησαν ως θετικοί παράγοντες. Επ’ αυτού του θέματος, ο Στέφαν Κίπαρ, οικονομολόγος της BayernLB, υπογράμμισε ότι οι δαπάνες για τους πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν ευμενή αντίκτυπο στην εγχώρια ζήτηση, ενισχύοντας, μέσω κοινωνικών βοηθημάτων, την κατανάλωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή