Σήμα κινδύνου για όλους οι επιδόσεις του Χόφερ

Σήμα κινδύνου για όλους οι επιδόσεις του Χόφερ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Στο Πράτερ, το μεγάλο πάρκο της Βιέννης όπου είχε προγραμματίσει το κόμμα FPO να πραγματοποιήσει τη γιορτή για την κατάκτηση της προεδρίας, είχαν συγκεντρωθεί ομοϊδεάτες πολιτικοί απ’ όλη την Ευρώπη. Η γιορτή δεν έγινε, αλλά η διαπίστωση ότι το 49,7% των Αυστριακών ψηφοφόρων επιθυμούσε ως πρόεδρο τον Νόρμπερτ Χόφερ είναι ένδειξη του μεταβαλλόμενου πολιτικού κλίματος σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο.

«To ποσοστό του Χόφερ δεν ήταν μόνο μήνυμα κατά της πολιτικής στο προσφυγικό. Ηταν μήνυμα κατά του κατεστημένου», είπε ο Αυστριακός πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ. Επειτα από δεκαετίες στην πολιτική σκηνή, όμως, και έχοντας θητεύσει και σε θέσεις εξουσίας, είναι αμφίβολο αν κόμματα όπως το FPO πράγματι αντιμάχονται το κατεστημένο. Ενα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Αυστρίας, η πτώχευση της τράπεζας της Καριθνίας Hypo, η οποία φόρτωσε τα ταμεία του κρατιδίου με 20 δισ. ευρώ χρέη, δεν έχει την υπογραφή μόνο των «κακών» συστημικών κομμάτων αλλά και του ίδιου του «πατέρα» του FPO, του Γεργκ Χάιντερ.

«Κόμματα όπως το FPO, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία και το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα έχουν γίνει τόσο “κατεστημένα” και “mainstream” όσο και η σοσιαλδημοκρατία στις χώρες αυτές. Λειτουργούν εδώ και δεκαετίες και έχουν ανεπτυγμένες κομματικές οργανώσεις», έγραψε στο διαδικτυακό περιοδικό Politico ο ερευνητής στο κέντρο ερευνών για τον εξτρεμισμό του Πανεπιστημίου του Οσλο Κας Μούντε. «Το να απορρίπτουμε τη θέση τους στην κεντρική πολιτική σκηνή αγνοεί τις θεμελιώδεις αλλαγές που έχουν συμβεί στο πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο κυριαρχούν ζητήματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια», προσθέτει. «Αν συνεχίσουμε να αγνοούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα, μπορεί να πληρώσουμε πολύ υψηλό τίμημα».

«Μία ακόμη τρομοκρατική επίθεση, μερικοί πρόσφυγες ακόμη και θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» το μέλος του FPO Στέφαν Κούμπερ. Στη Γαλλία, το 25% του πληθυσμού έχει φθάσει να θεωρεί την ισλαμική τρομοκρατία την υπ’ αριθμόν ένα απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα και το ποσοστό αυτό επικαλύπτεται, σε μεγάλο βαθμό, με τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν.

Η Λεπέν είναι η πρώτη που φιλοδοξεί να επωφεληθεί από τη δυναμική του αυστριακού αδελφού κόμματος, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στο Πράτερ το βράδυ της Κυριακής βρισκόταν και η επικεφαλής της γερμανικής AfD Φράουκε Πέτρι.

Από τις στήλες της εφημερίδας FAZ, ο αρθρογράφος Μπέρτολντ Κόλερ προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογο «γαλάζιο κύμα» σαν αυτό που καταγράφηκε στην Αυστρία. Ο Κόλερ αποδίδει την άνοδο του FPO μόνο στην απόφαση του πρώην καγκελαρίου Φάιμαν να επιτρέψει τη διέλευση προσφύγων.

Ωστόσο, ο Χόφερ στην προεκλογική εκστρατεία είχε φροντίσει να περιορίσει τις ανοικτά ξενοφοβικές επιθέσεις, επικεντρώνοντας το μήνυμά του στην οικονομική ανασφάλεια και μιλώντας για την ανεργία και την απώλεια της αγοραστικής δύναμης.

Ψήφος διαμαρτυρίας

Την ίδια στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες αυτοσυγχαίρονταν για το γεγονός ότι η Αυστρία πέρασε τα χρόνια της κρίσης χωρίς να οδηγηθεί σε σκληρές περικοπές, φαίνεται ότι μεγάλη μερίδα Αυστριακών αναζήτησαν ψήφο διαμαρτυρίας βλέποντας τις προσωπικές τους προοπτικές με όλο και μεγαλύτερη απαισιοδοξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή