«Ασαφής απόφαση που δίνει χρόνο σε Ελλάδα, πιστωτές»

«Ασαφής απόφαση που δίνει χρόνο σε Ελλάδα, πιστωτές»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ασαφή υπόσχεση της Ευρωζώνης να προχωρήσει, μελλοντικά και υπό όρους, σε ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αντιμετώπισαν τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης τη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Αν επιχειρούσαμε να εξάγουμε κοινό συμπέρασμα από τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αυτό θα ήταν μάλλον ότι η χθεσινή απόφαση αποτελεί προσωρινή ανακωχή στη διαμάχη διεθνών πιστωτών, τόσο μεταξύ τους όσο και με την Αθήνα, για την τύχη του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

«Θολή συμφωνία για το χρέος αφήνει αναπάντητες βασικές ερωτήσεις», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο επιτυγχάνεται η αποκλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, «αλλά μένουν ανοιχτά ορισμένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα για το πώς θα περιοριστεί το ύψος του χρέους». Στο ίδιο ρεπορτάζ υπάρχει δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οποίο «αν (σε κάποιον η συμφωνία) θυμίζει προσπάθεια να κερδίσουμε χρόνο, αυτό συμβαίνει διότι αυτό κάνουμε». Οι ασάφειες είναι πολλές λένε οι συντάκτες, επισημαίνοντας ωστόσο την πρόθεση της Ευρωζώνης να περιορίσει στο 15% του ελληνικού ΑΕΠ τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας. Κάπως θετικότερη είναι η άποψη του αρθρογράφου των «F.T.» Μάρτιν Σάντμπου σε άρθρο με τίτλο «Η Ευρωζώνη ενηλικιώνεται», όπου εκτιμάται ότι η συμφωνία αποτελεί «σαφή και σοβαρή πολιτική δέσμευση ώστε να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος προς τους επίσημους πιστωτές». Πιο επιφυλακτικός είναι ο Μάρκους Γουόκερ, αρχισυντάκτης του οικονομικού τμήματος της ευρωπαϊκής έκδοσης της «Wall Street Journal». Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «ανακωχή» και όχι ως πλήρη συμφωνία ειρήνευσης, με στόχο τη διαχείριση των ζητημάτων που προκαλούν τριβή μεταξύ των πιστωτών, ωστόσο αναρωτιέται πόσο μπορεί να κρατήσει η ανακωχή. «Για την Ελλάδα (η συμφωνία) σημαίνει ότι ακόμη δεν μπορεί να διεκδικήσει το έπαθλο της σημαντικής μείωσης του χρέους, όπως συμβαίνει από τον Νοέμβριο του 2012, όταν η Ευρωζώνη είχε δώσει μια παρεμφερή υπό όρους υπόσχεση στο ΔΝΤ, την οποία ποτέ δεν εκπλήρωσε». Ο Γουόκερ αποδίδει την υποχώρηση του ΔΝΤ στην πίεση που άσκησε η κ. Μέρκελ προς τις ΗΠΑ ώστε να αποφύγει έναν επιπλέον κλυδωνισμό, ενώ επίκειται το βρετανικό δημοψήφισμα.

Σε δημοσίευμα της «Monde» εκτιμάται ότι νικητής στη διαπραγμάτευση αναδείχθηκε το Βερολίνο και επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξαναφουντώσουν στο τέλος του έτους. Τέλος, σε σχόλιο στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Κρατήθηκαν τα προσχήματα, η Ελλάδα σώθηκε», ο αρθρογράφος θεωρεί ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κέρδισε, το ΔΝΤ υποχώρησε και η Ελλάδα σώθηκε για μια ακόμη φορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή