Παρουσία μόνον έξι από τους 68 στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Παρουσία μόνον έξι από τους 68 στη δίκη της Χρυσής Αυγής

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα πλήρους απαξίωσης εμφάνισε η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε χθες έπειτα από 4,5 μήνες σιωπής λόγω της αποχής των δικηγόρων. Στο εδώλιο του δικαστηρίου παρόντες ήταν μόνον έξι από τους 68 κατηγορουμένους, καθώς η νομοθεσία δίδει την ευχέρεια της μη εμφάνισης στο ακροατήριο ακόμα και κατηγορουμένων για βαρύτατα αδικήματα.

Μεταξύ των απόντων και ο Γιώργος Ρουπακιάς, που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως και όλοι οι βουλευτές, νυν και πρώην της Χρυσής Αυγής, που από την πρώτη στιγμή έχουν επιλέξει να μην προσέλθουν στο δικαστήριο ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη σύνδεσή τους με τα αδικήματα που περιγράφονται γι’ αυτούς στο βαρύ κατηγορητήριο.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, που συνεδριάζει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις φυλακές Κορυδαλλού, ελάχιστοι ήταν οι πολίτες που παρακολουθούσαν την ακροαματική διαδικασία, που συνεχίστηκε με σωρεία διαδικαστικών θεμάτων, παρελκυστικών αιτημάτων και πρακτικών, όπως και τραγική μητέρα του Παύλου Φύσσα και οι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού φίλοι θυμάτων.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήδη συμπλήρωσε πάνω από έναν χρόνο από τότε που ξεκίνησε, τον Απρίλιο του 2015, και ουσιαστικά ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας της πρώτης υπόθεσης του κατηγορητηρίου που αφορά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ολοι οι κατηγορούμενοι που είχαν προσωρινά κρατηθεί, έχουν αποφυλακιστεί με διάφορους όρους και οι βραδείς ρυθμοί διεξαγωγής της δίκης που σχετίζονται με πολλούς παράγοντες –κυρίως όμως με την αίθουσα καθώς εκεί εκδικάζονται εκ περιτροπής και άλλες υποθέσεις– πρακτικά παρεμποδίζουν σοβαρά την πρόοδο της ακροαματικής διαδικασίας. Οι πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες της προέδρου του δικαστηρίου, Μαρίας Λεπενιώτου δεν αρκούν για να προχωρήσει η διαδικασία και οι αναμενόμενες σε κάθε δίκη, παρελκυστικές τακτικές των κατηγορουμένων, στη συγκεκριμένη δίκη, εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα.

Και χθες προβλήθηκαν αιτήματα από κατηγορουμένους σχετικά με τη νόμιμη εκπροσώπησή τους στην ακροαματική διαδικασία. Πολλοί από αυτούς, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Aγκος, επικαλέστηκαν ότι οι δικηγόροι τους τους εγκατέλειψαν. Το δικαστήριο διόρισε δικηγόρους από τους παριστάμενους, με το κριτήριο ότι γνωρίζουν τη δικογραφία, προκειμένου να αποφευχθεί διορισμός δικηγόρων εκτός, που θα οδηγούσε σε πολυήμερη διακοπή προκειμένου να ενημερωθούν. Ωστόσο, όσοι διορίστηκαν για διάφορους λόγους αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να οριστούν συνήγοροι από τον κατάλογο που έχει το δικαστήριο και η δίκη να διακοπεί για σήμερα με σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο να διακοπεί και πάλι, καθώς οι εμφανισθέντες δικηγόροι θα ζητήσουν χρόνο για να αναλάβουν την υπόθεση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή