ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μους αμυγδάλου με σάλτσα από βερίκοκα με μέλι

ΤΑΣΟΣ ΤΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γλυκά, βερίκοκα, Γλυκά Ψυγείου, Ξηροί καρποί, Μέλι, Συνταγές, Επιδόρπια

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 45΄, Αναμονή: περίπου 3 ώρες + 45΄, Βράσιμο + Ψήσιμο: περίπου 25΄ 

Υλικά (για 10 μερίδες)

Για τη μους αμυγδάλου

  • 125 γρ. αμυγδαλόπαστα (λέγεται και μάρτσιπαν και τη βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ, και σε ζαχαροπλαστεία)
  • 300 ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 8 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος, με 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ με το σύρμα για περίπου 2 λεπτά

Για το μπισκότο (προαιρετικά)

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο, σε μικρούς κύβους
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα σε σκόνη

Για τη σος βερίκοκου

  • 100 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
  • 500 γρ. βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένα στα 4


Διαδικασία

Μους: Βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, να μαλακώσουν.

Παράλληλα ρίχνουμε στο μπλέντερ το γάλα και την αμυγδαλόπαστα και τα χτυπάμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Στύβουμε με τα χέρια μας τις ζελατίνες, τις ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, ίσα-ίσα  να αναμειχθούν. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες, να σφίξει.

Μπισκότο: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το φτερό (το ειδικό εξάρτημα για κέικ) για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και κολλώδης ζύμη. Τη βάζουμε στην κατάψυξη σκεπασμένη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ομοιόμορφα τη ζύμη στη λαδόκολλα, σε πάχος περίπου 1 εκ., και ψήνουμε για 10 - 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς στην επιφάνεια. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Οσο κρυώνει, τόσο θα σφίγγει και θα γίνεται τραγανή. Τη σπάμε με τα χέρια μας σε ακανόνιστα κομμάτια και μοιράζουμε σε ποτήρια ή μπολ.

Σάλτσα: Ρίχνουμε τα 150 γρ. από τα βερίκοκα στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι και τα υπόλοιπα βερίκοκα (χωρίς νερό) και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε τον πολτό βερίκοκου και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σος να κρυώσει.

Σερβίρισμα: Μοιράζουμε τη μους με ένα κουτάλι στα ποτήρια με το μπισκότο (αν έχουμε βάλει, αλλιώς κατευθείαν σε άδεια ποτήρια), περιχύνουμε με τη σος βερίκοκου και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr


 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ