Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και τα μέτρα… ασπιρίνη

Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και τα μέτρα… ασπιρίνη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μέτρα που συζητάει το Eurogroup να εφαρμόσει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι η ακύρωση του επιπλέον κόστους που πληρώνει η Ελλάδα για τα 10,2 δισ. ευρώ που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων του 2012. Αν και τα 10,2 δισ. ευρώ αποτελούσαν δάνεια που είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου, όταν αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων (δηλαδή για άλλον λόγο από αυτόν που αρχικώς είχαν εγκριθεί), η Ευρωζώνη επέβαλε επιπλέον επιτόκιο 2% για το συγκεκριμένο ποσό. Τώρα προτείνει να καταργηθεί το 2% και η Ελλάδα να πληρώνει το ίδιο επιτόκιο με εκείνο που πληρώνει και για τα υπόλοιπα δάνεια του δεύτερου προγράμματος. Μία τέτοια κίνηση θα ελαφρύνει τις ετήσιες ανάγκες για αποπληρωμή τόκων μόλις κατά 240 εκατ. ευρώ. Το παράδειγμα αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την Ευρωζώνη στο θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Την κατάθεση στη Βουλή του αναπτυξιακού νόμου έως την προσεχή Δευτέρα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών). Αυτή στην ουσία θα είναι η πρώτη φορά, ύστερα από πολύ καιρό, που κατατίθεται ένα νομοσχέδιο με αναπτυξιακή χροιά, το οποίο δεν περιλαμβάνει, δηλαδή, νέους φόρους ή περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Βεβαίως, ένας νόμος, ανεξαρτήτως των κινήτρων που θα περιλαμβάνει, δεν αρκεί για να φέρει την ανάπτυξη. Αποτελεί, πάντως, ένα βήμα έστω και με έξι μήνες καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, όπως λέει και η παροιμία.

Πόλεμος συμφερόντων

Από τα πολλά ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν στο χθεσινό συνέδριο του ΣΕΒ ξεχωρίζει η άποψη του Ευ. Μυτιληναίου περί ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο γιατί προέρχεται από άνθρωπο της αγοράς, αλλά κυρίως διότι ερμηνεύει πλήρως για ποιον λόγο δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις. «Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει ένα ταμπού για όλους, δεξιά και αριστερά. Η φασαρία δεν γίνεται για ιδεολογικούς λόγους αλλά για την “τηγανίτα”. Το θέμα είναι πού θα καταλήξει μια επιχείρηση, τα συμφέροντα που είναι γύρω από μια δημόσια επιχείρηση», είπε ο κ. Μυτιληναίος. Σημείωσε επίσης ότι όσες μεταρρυθμίσεις επιχειρήθηκε να γίνουν σκόνταψαν στη δυσπιστία του πολιτικού κόσμου. «Αυτά έφεραν τους “κόφτες” γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τους εταίρους», είπε.

Το 65% των Βρετανών έχει ήδη «κλείσει» για διακοπές

«Yπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών κλινών για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη θερινή περίοδο», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Βρετανίας (ΑΒΤΑ). Σύμφωνα με τον εν λόγω σύνδεσμο, το 65% των Βρετανών έχει ήδη κλείσει τις διακοπές του για το καλοκαίρι, με τους περισσότερους να κατευθύνονται στη Δυτική Μεσόγειο. Η αύξηση των κρατήσεων για την Ισπανία φθάνει στο 26%, για την Πορτογαλία στο 29% και για την Κύπρο στο 18%. Το υπόλοιπο 35% των Βρετανών θα προχωρήσει σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα επιλέξει τη χώρα μας.

Διαμαρτύρεται την Τρίτη για ό,τι ψήφισε την Κυριακή

Εναν αντισυνταγματικό και εγκληματικό νόμο καλούνται από την ερχόμενη Τετάρτη να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στα νησιά Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Ετσι χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος (φωτ.) τη ρύθμιση που ψήφισε μόλις πριν από τρεις μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου προκαλούν την αγορά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιτίας των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια βάζουν η μία μετά την άλλη λουκέτο. Καλό θα ήταν ο υπουργός να ήταν περισσότερο απολογητικός παρά προκλητικός. Σημειώνεται ότι στα νησιά αυτά από 1.6.2016 θα ισχύουν οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήτοι 6%, 13% και 24%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή