Ελεύθερη η Ουκρανή πιλότος σε ανταλλαγή κρατουμένων

Ελεύθερη η Ουκρανή πιλότος σε ανταλλαγή κρατουμένων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν χθες αιχμαλώτους σε μια κίνηση που χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δημιούργησε ελπίδες για προώθηση της πολιτικής επίλυσης της κρίσης στις ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Υστερα από φυλάκιση δύο χρόνων στη Ρωσία, η Ουκρανή στρατιωτική πιλότος Νάντια Σαβτσένκο απελευθερώθηκε χθες και επέστρεψε στο Κίεβο, αφού προηγουμένως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τής είχε απονείμει χάρη «για ανθρωπιστικούς λόγους». Η Σαβτσένκο είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 22 χρόνων, αφού κρίθηκε ένοχη από ρωσικό δικαστήριο για τον θάνατο δύο Ρώσων δημοσιογράφων, του Ιγκόρ Κορνέλιουκ και του Αντόν Βολοσίν, δύο μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο πρόεδρος Πούτιν είχε συναντηθεί νωρίτερα με τη χήρα του Κορνέλιουκ και την αδελφή του Βολοσίν, οι οποίες του ζήτησαν να απονείμει χάρη στην Ουκρανή πιλότο, όπως και έγινε. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανταλλαγή κρατουμένων «θα μειώσει την ένταση στη ζώνη των συγκρούσεων, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες τρομερές και αχρείαστες απώλειες».

Παράλληλα, το Κίεβο απελευθέρωσε δύο Ρώσους, τους Αλεξάντερ Αλεξαντρόφ και Γεβγένι Γεροφέγεφ, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από ένα χρόνο στο Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας. Οι δύο άνδρες υπηρέτησαν στον ρωσικό στρατό, αλλά η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι τη στιγμή της σύλληψής τους είχαν ήδη αποστρατευθεί και πέρασαν εθελοντικά στην Ανατολική Ουκρανία, για να ενισχύσουν τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Πλήθος πολιτών, αξιωματούχων και δημοσιογράφων υποδέχθηκε τη Σαβτσένκο στο αεροδρόμιο Μπορισπίλ του Κιέβου. Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο την ανακήρυξε ηρωίδα της Ουκρανίας και υποσχέθηκε ότι, «όπως φέραμε πίσω τη Νάντια, έτσι θα πάρουμε πίσω το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και την Κριμαία». Την απελευθέρωση της Σαβτσένκο χαιρέτισαν η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Στο μεταξύ, έγινε χθες γνωστό ότι οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας συζήτησαν, στη διάρκεια τηλεφωνικής τηλεδιάσκεψης, μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, από πλευράς ασφαλείας, στην Ανατολική Ουκρανία και για την ταχύτερη δυνατή διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην περιοχή. Και οι δύο προϋποθέσεις έχουν μεγάλη σημασία για την υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων δυνάμεων, που επετεύχθη στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή