Σε χαμηλό έτους οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε χαμηλό έτους οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφορετικά μηνύματα έστειλαν χθες οι αγορές μετοχών και ομολόγων στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα. Στο χρηματιστήριο σημειώθηκε υψηλή διακύμανση του Γενικού Δείκτη, που έφθασε ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται μέχρι τις 651,60 μονάδες (+1,48%) και να υποχωρεί μέχρι και τις 633,40 μονάδες (-1,35%). Στη λήξη των συναλλαγών έκλεισε με οριακές απώλειες 0,04% στις 641,80 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 163,423 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, στα ομόλογα συνεχίσθηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων, καθώς οι αποδόσεις στα 2ετή, 3ετή και 10ετή ομόλογα υποχώρησαν κάτω από το 7% ενώ σε νέο χαμηλό έτους (682 μονάδες βάσης) διαπραγματεύθηκε το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό που χθες έκλεισε στο 0,18%).

Οπως εξηγούν στην «Κ» διαχειριστές χαρτοφυλακίων, η απόφαση του Eurogroup προσφέρει μία αίσθηση ασφάλειας στους επενδυτές ότι χαμηλώνει ακόμη περισσότερο ο δείκτης του επενδυτικού ρίσκου της χώρας και εισερχόμαστε σε μία πιο ήρεμη πολιτικά περίοδο, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουν ότι η φοροκαταιγίδα του νόμου που ψηφίστηκε θα συνθλίψει ακόμη περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αφαιμάξει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Η χθεσινή εξέλιξη στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων έδειξε ότι αρχίζει να επέρχεται μία ομαλοποίηση στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων και οι πιο κοντινές αποδόσεις (2ετή και 3ετή ομόλογα) έχουν χαμηλότερη απόδοση από τις πιο μακρινές αποδόσεις (10ετή ομόλογα), ενώ μέχρι πρόσφατα συνέβαινε το αντίθετο εξαιτίας του φόβου των επενδυτών για το Grexit και το υψηλό ρίσκο της χώρας.

Το 2ετές κρατικό ομόλογο είχε απόδοση 6,75% από 7,60% στη συνεδρίαση της Τρίτης και το 3ετές ομόλογο είχε απόδοση 6,90% από 7% το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή