Βίαια επεισόδια σε συγκέντρωση του Τραμπ

Βίαια επεισόδια σε συγκέντρωση του Τραμπ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΜΠΟΥΚΕΡΚΙ, Νέο Μεξικό. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας είχε λάβει χθες η αστυνομία του Αναχάιμ, έξω από το Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια, ενόψει της χθεσινοβραδινής προεκλογικής συγκέντρωσης του Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σε εκδήλωση του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην πόλη Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού.

Εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν το βράδυ της Τρίτης στο συνεδριακό κέντρο του Αλμπουκέρκι, την ώρα της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ. Οι διαδηλωτές έριξαν, μάλιστα, κάτω τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και εξαπέλυσαν πέτρες, φλεγόμενα μπλουζάκια και πλαστικά μπουκάλια κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Η αστυνομία απήντησε με ρίψεις δακρυγόνων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τραμπ αναγκάσθηκε να διακόψει τον λόγο του, καθώς διαδηλωτές οι οποίοι είχαν παρεισφρήσει στην αίθουσα φώναζαν συνθήματα εναντίον του, προτού απομακρυνθούν διά της βίας από άνδρες ασφαλείας.

Κάποια από τα πανό που σήκωσαν οι διαδηλωτές εντός της αίθουσας συνεδριάσεων έγραφαν: «Ο Τραμπ είναι φασίστας» και «Αρκετά ακούσαμε από τον Τραμπ». Σε κάποια στιγμή της ομιλίας, διαδηλώτρια εσύρθη εκτός αιθούσης από την ασφάλεια, καθώς αρνείτο να αποχωρήσει, ενώ άλλοι συνεπλάκησαν με τους άνδρες ασφαλείας, αντιστεκόμενοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε με τον συνήθη προκλητικό του τρόπο, ειρωνευόμενος τους διαδηλωτές, λέγοντας: «Γυρίστε στις μαμάδες σας!».

Την ίδια στιγμή, οι οπαδοί του Τραμπ φώναζαν συνθήματα όπως «Χτίσε το τείχος», εννοώντας την πρόταση του υποψηφίου για ανέγερση φράχτη κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, με στόχο την ανάσχεση του μεταναστευτικού ρεύματος.

Η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, όμως, Σουζάνα Μάρκεζ, μεξικανικής καταγωγής και η ίδια, έχει επικρίνει σφοδρά τις δηλώσεις του Τραμπ για τους μετανάστες και την πρότασή του για κατασκευή τείχους στα σύνορα. Η κ. Μάρκεζ δεν παραβρέθηκε στην προεκλογική συγκέντρωση.

Στην ομιλία του, ο Τραμπ άσκησε οξεία κριτική στην κ. Μάρκεζ, αναφέροντας σειρά στατιστικών στοιχείων, τα οποία εμφανίζουν μεγάλη αύξηση των αιτούντων επισιτιστική βοήθεια στην πολιτεία του Νέου Μεξικού. Το Γραφείο Τύπου της κυβερνήτου απήντησε, όμως, λέγοντας ότι η επίθεση του Τραμπ έχει πολιτικά κίνητρα. «Η κυβερνήτης δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε τακτικές εκφοβισμού, για να στηρίξει κάποιον υποψήφιο, εκτός και αν πεισθεί ότι ο υποψήφιος αυτός είναι έτοιμος να παλέψει για τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της πολιτείας. Η κυβερνήτης δεν πείσθηκε ότι ο κ. Τραμπ θα είναι ένας τέτοιος υποψήφιος ακούγοντας την ομιλία του», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου της κ. Μάρκεζ.

Στο μεταξύ, νίκες σημείωσαν στις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, στις ΒΔ ΗΠΑ την Τρίτη, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να εξασφαλίζει ακόμη 40 συνέδρους. Η κ. Κλίντον δεν εξασφάλισε συνέδρους, καθώς οι Δημοκρατικοί είχαν ήδη πραγματοποιήσει πρόωρη αναμέτρηση τον Μάρτιο, στην οποία είχε επικρατήσει ο Μπέρνι Σάντερς.

Εκθεση κατά Κλίντον

Νέο μέτωπο άνοιξε, όμως, εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον, με τη δημοσίευση της έκθεσης του γενικού ομοσπονδιακού επιθεωρητή, η οποία επιβεβαιώνει ότι η τότε υπουργός Εξωτερικών αγνόησε θεμελιώδεις κανόνες ηλεκτρονικής ασφαλείας στον χειρισμό του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου.

Η έκθεση της ανεξάρτητης ομοσπονδιακής ελεγκτικής αρχής αναφέρει ότι, ως υπουργός Εξωτερικών, η κ. Κλίντον «αγνόησε χρόνιες και συστηματικές ελλείψεις» στις επικοινωνίες της υπηρεσίας της.

Παρά τις σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, η κ. Κλίντον χρησιμοποίησε φορητές συσκευές για υπηρεσιακές τηλεπικοινωνίες, μέσω του –μη κρυπτογραφημένου– προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Σε ξεχωριστή έρευνα από αυτή του γενικού επιθεωρητή, το FBI εξετάζει εάν οι πρακτικές αυτές της κ. Κλίντον απείλησαν την ασφάλεια κρατικών απορρήτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή