«Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας κρίσης στην Ελλάδα»

«Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας κρίσης στην Ελλάδα»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικά σχόλια αλλά και επιφυλάξεις υποδέχθηκαν οι οίκοι αξιολόγησης τη συμφωνία στο Eurogroup, επισημαίνοντας ότι απομακρύνει το ρίσκο για μια κρίση ρευστότητας στη χώρα. Η αβεβαιότητα, ωστόσο, διατηρείται σε σχέση με τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους και κυρίως τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τα υψηλά πλεονάσματα, τα οποία αποτελούν και τον αναγκαίο όρο για μια πιο ουσιαστική συζήτηση σχετικά με το θέμα.

Ο θετικός απόηχος της συμφωνίας αποτυπώθηκε στη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και στην ομαλοποίηση της καμπύλης αποδόσεων μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Τετάρτης η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε οριακά πάνω από το 7% (στο 7,03%) από 7,28% την Τρίτη και 9,06% στις αρχές Μαρτίου, αντανακλώντας τη μείωση της αβεβαιότητας μετά την επίτευξη συμφωνίας. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση της απόδοσης του 2ετούς ομολόγου, που μειώθηκε στο 7,1% από 8,3% στο κλείσιμο της Τρίτης. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τη μέχρι σήμερα τάση διατήρησης του βραχυπρόθεσμου ρίσκου της χώρας σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα και παρατηρείται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Η συμφωνία απομακρύνει το ρίσκο για μια κρίση ρευστότητας στη χώρα σύμφωνα με τη Fitch, αλλά η μετάθεση της ελάφρυνσης του χρέους σε στάδια διατηρεί το ρίσκο της εφαρμογής του προγράμματος. Στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι, δεδομένου του ιστορικού των πέντε χρόνων που κράτησαν τα προηγούμενα προγράμματα, υπάρχει ακόμα μεγάλο ρίσκο ότι το 2018 δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ρίσκο αυτό μπορεί να αυξηθεί εάν οι Ελληνες πολιτικοί και οι πολίτες δουν τους όρους που προϋποθέτει η συμφωνία «για την ελάφρυνση χρέους ως μακρινή και ανέφικτη προοπτική». Θετική εξέλιξη που απομακρύνει μια κρίση ρευστότητας χαρακτηρίζει τη συμφωνία και η Moody’s, η οποία αξιολογεί θετικά επίσης και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς «υποδηλώνει την ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και των θεσμών, κυρίως του ΔΝΤ και της Κομισιόν». Τα ρίσκα υλοποίησης στην Ελλάδα παραμένουν μεγάλα, δεδομένης της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού στη χώρα, αλλά και του αναβρασμού της κοινωνίας για τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με τη Citigroup, η απροθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να λάβουν κάποια πιο αποφασιστική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους –αν και αναμενόμενο– είναι ένα αρνητικό νέο. Διατηρεί αβέβαιη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και πιθανότατα καθυστερεί τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μέχρις ότου το δημόσιο χρέος κριθεί βιώσιμο από την ΕΚΤ και την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή