«Ελληνική τραγωδία, ευρωπαϊκό δράμα»

«Ελληνική τραγωδία, ευρωπαϊκό δράμα»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και έξι χρόνια δίνουμε ένα λάθος φάρμακο και κανείς δεν κάνει τον κόπο να εντοπίσει την ασθένεια.

Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να αποτυπωθεί όλο το νόημα της παρέμβασης του επικεφαλής των Φιλελευθέρων της Ευρωβουλής, Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη έδωσε χθες κοινή συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία και το ευρωπαϊκό δράμα». Κι ήταν όντως εντυπωσιακό να ακούει κανείς έναν Ευρωπαίο πολιτικό να επιχειρεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο ελληνικό πρόβλημα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την αναποτελεσματικότητα των μνημονίων όχι μόνον στις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά κυρίως στους πιστωτές της χώρας. «Επιβλήθηκαν πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα χωρίς κανείς να νοιάζεται για τις μεγάλες παθογένειες της Ελλάδας που είναι η κακή διακυβέρνηση, η αναποτελεσματική διοίκηση, το πελατειακό κράτος, οι αδύναμοι θεσμοί και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της» είπε ο Γκι Φερχόφσταντ. «Παρά τους ισχυρισμούς του Eurogroup ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, εμείς πιστεύουμε το αντίθετο», τόνισε.

Ο κ. Φερχόφσταντ έκανε τέσσερις προτάσεις που βρήκαν απολύτως σύμφωνο και τον κ. Θεοδωράκη που πήρε τον λόγο στη συνέχεια. Χρειάζεται, είπε, να ενισχυθούν αμέσως τα κίνητρα για τις νέες επιχειρήσεις, να μειωθούν οι φόροι στα μεσαία εισοδήματα και στις μικρομεσαίες εταιρείες και κυρίως να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. «Εμείς όλα αυτά τα ονομάζουμε ένα “new deal” με την Ευρώπη. Μια μεγάλη πολιτική, οικονομική, πολιτιστική συμφωνία, της λογικής και του ρεαλισμού την οποία επιζητεί η πλειοψηφία της κοινωνίας» υπερθεμάτισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή