Eκκλήσεις της λιμενικής βιομηχανίας στον Θ. Δρίτσα για παύση της απεργίας

Eκκλήσεις της λιμενικής βιομηχανίας στον Θ. Δρίτσα για παύση της απεργίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να παραλύσει το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης επισημαίνουν με επιστολές τους στον υπουργό ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα όλοι οι θιγόμενοι από τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν σήμερα οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ ), της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ και άλλων σωματείων.Οι ενώσεις αυτές ζητούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, την ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και την σε κάθε περίπτωση διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τους που λήγουν το φθινόπωρο του 2017. Το  μεσημέρι της Πέμπτης ο Θ. Δρίτσας θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών.

Η απεργία θα πλήξει κυρίως την κρουαζιέρα και το σταθμό μεταφόρτωσης αυτοκινήτων αλλά και τον προβλήτα Ι εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ ενώ κανονικά αναμένεται να συνεχιστεί η λειτουργία των δυο προβλητών που διαχειρίζεται η Cosco. Όμως θα πλήξουν το σύνολο των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οι χρηστές-πελάτες των λιμανιών που εκπροσωπούνται από την Διεθνή Ναυτική Ένωση ζητούν την «άμεση και δραστική παρέμβασή του υπουργού σας, προς την κατεύθυνση λήψης των αναγκαίων και επειγόντων μέτρων, ώστε να ανασταλούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Ζητούν επίσης από τις Διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ «να λάβουν όλα τα προσήκοντα και επείγοντα μέτρα ενδεχομένως και ένδικα για την άμεση εξομάλυνση της λειτουργίας των λιμένων». Το management του ΟΛΠ εχει σύμφωνα με πληροφορίες αυξήσει το προσωπικό ασφαλείας και τις σχετικές βάρδιες αλλά δεν πρόκειται να κινηθεί δικαστικά εναντίον των απεργών, παρά το ότι ζημιώνεται η εισηγμένη εάν δεν υπάρξει πολιτική κάλυψη από τον υπουργό. Πάντως μέτοχοι των δυο εισηγμένων μεταξύ των οποίων και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν ζητήσει από τις διοικήσεις να λάβουν άμεσα όλα τα νόμιμα μέτρα για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των λιμανιών.

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας σε επιστολή της προς τον υπουργό τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλότητα στην λειτουργία του Πειραιά, αλλά και όλων των λιμένων που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια και να αποφευχθούν καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή διακίνηση των μεταφερομένων επισκεπτών – τουριστών. Όλοι οι φορείς μιλούν για ανυπολόγιστες δυνητικά οικονομικές ζημίες και πλήγμα στην εικόνα και θυμίζουν την περίοδο 2008-2009 όταν ανάλογες κινητοποιήσεις πάγωσαν κάθε δραστηριότητα στον Πειραιά με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων για την οικονομία. «Με την σοβούσα σήμερα κρίση η προοπτική και μόνον παρατεταμένων κινητοποιήσεων στα λιμάνια υποσκάπτει την προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση» σημειώνουν στην «Κ» παράγοντες του Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή