Νέο κύκλο λιτότητας αναμένουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Νέο κύκλο λιτότητας αναμένουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προάγγελο μεγαλύτερης λιτότητας αντιμετωπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της, κατά το Eurogroup της Δευτέρας. Από τη Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υποχώρησε σε όλα όσα της ζητήθηκαν από τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, ώστε να εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωσή της.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι «με την “περήφανη διαπραγμάτευση” των επτά μηνών οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όχι μόνο επιβαρύνουν τους Ελληνες πολίτες με μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ ακόμη (12,5 συνολικά ο λογαριασμός)», αλλά «πέτυχαν», επίσης, να επανεξεταστούν ακόμη και κάποια μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, όπως το ΕΚΑΣ, το Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, τα «κόκκινα» δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας «τα έδωσε όλα στον κ. Σόιμπλε», καθώς, όπως αναφέρει, η χώρα παραμένει «εγκλωβισμένη στην επιτροπεία και στη βαριά λιτότητα, με τυράκι τον θεωρητικό διακανονισμό του χρέους». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ως επιβράβευση του «αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης» αντιμετωπίζουν τη συμφωνία του Eurogroup στο ΚΚΕ. «Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού κάθε εκταμίευση δόσης έχει ως προϋπόθεση νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίστοιχα και η όποια “ελάφρυνση” του χρέους, το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός, θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων στις διάφορες φάσεις συζήτησής του, ανεξάρτητα πώς θα εκφράζονται και πώς θα καταλήγουν κάθε φορά οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε τμήματα των αστικών τάξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση του Περισσού.

Απώλεια της εμπιστοσύνης των εταίρων στην κυβέρνηση διαπιστώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε, ο κ. Θεοδωράκης παρατήρησε ότι οι Ευρωπαίοι «ζητούν συνέχεια διαβεβαιώσεις και καινούργιους νόμους, διότι έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να τους ξεγελάσει». Ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί, επίσης, ως λανθασμένες τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς τις περιγράφει ως «επιμέρους κομματική πολιτική, προσαρμοσμένη στα όρια ενός μνημονίου, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μια εθνική πολιτική που να ξεπερνά το μνημόνιο». Ο κ. Θεοδωράκης κατέληξε επισημαίνοντας την ελπίδα του για πρόσκαιρη σταθερότητα έως την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, αν και εξέφρασε τον φόβο ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε ένα «δύσκολο φθινόπωρο με μεγάλη αβεβαιότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή