«Κολοκυθιά» με την υπεξαίρεση

«Κολοκυθιά» με την υπεξαίρεση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνοια για την τύχη των εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να υπεξαίρεσε από Ελληνες και Ουκρανούς επενδυτές δήλωσε απολογούμενος στη 10η τακτική ανακρίτρια, Αναστασία Ξηρογιάννη ο 48χρονος «διαχειριστής κεφαλαίων» Γ. Δ., βασικός κατηγορούμενος στην πολύκροτη υπόθεση της χρηματιστηριακής απάτης που αποκάλυψε έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. «Δεν γνωρίζω πού βρίσκονται τα χρήματα, αλλά γνωρίζω ότι δεν βρίσκονται σε δικούς μου λογαριασμούς», δήλωσε ενώπιον της ανακρίτριας και ισχυρίστηκε ότι η μεταφορά περίπου 25 εκατ. δολαρίων σε λογαριασμούς στην Ουκρανία έγινε σε συνεννόηση με τον βασικό συγκατηγορούμενό του, δικηγόρο Γ. Λ. και με τη συναίνεση των επενδυτών. «Τα χρήματα των επενδυτών αλλά και τα δικά μου μεταφέρθηκαν προς προσωπικούς λογαριασμούς που ανοίχτηκαν στην τράπεζα Integral της Ουκρανίας με τη συναίνεση των επενδυτών, προκειμένου να μη δεσμευθούν στην Ελλάδα», είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα της ανακρίτριας γιατί μετά την κατάρρευση της «πυραμίδας» συνέχισε να παίρνει χρήματα από επενδυτές, ο 48χρονος «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος κατέθεσε ότι «συνέχισα την επενδυτική δραστηριότητα με δύο-τρεις στενούς μου φίλους, οι οποίοι συνέχιζαν να με εμπιστεύονται». Μεταξύ αυτών κατέθεσε πως ήταν και γνωστός Ελληνας εφοπλιστής, ο οποίος υποτίθεται ότι θα μεσολαβούσε προκειμένου να «μπουν» στο fund Αραβες επενδυτές με κεφάλαια ύψους περίπου 500 εκατ. δολαρίων.

Ο βασικός συγκατηγορούμενός του, 53χρονος Γ.Λ., που σύμφωνα με το κατηγορητήριο λειτουργούσε ως «πελαταγωγός», ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι τα χρήματα των θυμάτων επενδύονταν σε εικονικούς και όχι πραγματικούς λογαριασμούς. Απαντώντας στο ερώτημα της ανακρίτριας σχετικά με το πότε και υπό ποιες συνθήκες αποφάσισε να συνεργαστεί με τον 48χρονο, κατέθεσε μεταξύ άλλων: «Μου είπε ότι έπρεπε να τους εμπιστευθώ διότι ήταν άνθρωποι οικογενειάρχες και τίμιοι επιχειρηματίες και μάλιστα αυτό που με συγκλόνισε και με επηρέασε στην πορεία ήταν ότι μου είπε ότι προστάτιδα της οικογένειας ήταν η Αγ. Μαρίνα, εγώ δε ως θρησκευόμενο άτομο και έχοντας μεγαλώσει σε χωριό του Ρεθύμνου όπου προστάτιδα ήταν η Αγ. Μαρίνα και πίστευα πολύ». Είπε ακόμα ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα χρήματα των επενδυτών («και εγώ ψάχνω αυτά τα χρήματα ως επενδυτής»), καθώς και ότι έχει στη διάθεσή του παραστατικά κίνησης λογαριασμών που αποδεικνύουν ότι πολλά εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν αρχικά σε προσωπικούς λογαριασμούς συγκατηγορούμενών του. Στη συνέχεια έγιναν –από τους ίδιους– αναλήψεις σε μετρητά ή μεταφέρθηκαν σε άγνωστους λογαριασμούς μέσω τραπεζικών εμβασμάτων. «Τα παραστατικά της κίνησης αυτών των λογαριασμών ετοιμαζόμουν να προσκομίσω στους αρμόδιους αστυνομικούς, ωστόσο δεν πρόλαβα, καθώς με συνέλαβαν».

Και οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ οι υπόλοιποι διωκόμενοι για την ίδια υπόθεση είτε αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση είτε αναζητούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή