Ελληνικό, Εγνατία Οδός οδηγούν στην πρώτη δόση

Ελληνικό, Εγνατία Οδός οδηγούν στην πρώτη δόση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο αποκρατικοποιήσεις συνδέει την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ το Euroworking Group. Πρόκειται για την αποκρατικοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αλλά και της Εγνατίας Οδού. Και οι δύο αποκρατικοποιήσεις «σέρνονται» για περίπου 18 μήνες.

Το Euroworking Group την εκταμίευση της πρώτης και μεγάλης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ τη συνδέει, μεταξύ άλλων, και με μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του προτιμητέου επενδυτή, Lamda Development. Ειδικότερα, οι δύο πλευρές θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν συμφωνήσει σε ένα μνημόνιο συνεργασίας (MoU), το οποίο φυσικά θα βασίζεται στη συμφωνία της 14ης Νοεμβρίου 2014 που έχει υπογραφεί. Σημειώνεται ότι αρχικά η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί στους πιστωτές για την επίτευξη ενός MoU μέχρι τις 15 Απριλίου 2016, κάτι που ωστόσο δεν επιτεύχθηκε.

Το δεύτερο ορόσημο για το Ελληνικό είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος. Πριν από την καταβολή της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η Βουλή θα πρέπει να έχει επικυρώσει τη σχετική σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών του 100% της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. Επιπροσθέτως, η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει ως προαπαιτούμενο την προώθηση της αποκρατικοποίησης της Εγνατίας Οδού. Μέχρι τότε θα πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ να έχει προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης της εκμετάλλευσης της οδού και της κατασκευής των κάθετων αξόνων της. Προφανώς, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να έχει επιλυθεί το θέμα της χωροθέτησης των νέων σταθμών διοδίων, που τώρα «ναρκοθετείται» διαρκώς από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών.

Κατά περίεργο τρόπο, και οι δύο απαιτήσεις του Euroworking Group για την εκταμίευση των υποδόσεων, τουλάχιστον στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, συνδέονται με δύο αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων στις οποίες έχει εναντιωθεί σθεναρά ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Στην περίπτωση του Ελληνικού μάλιστα, ως πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο παρελθόν, είχε παραδεχθεί ότι «ξεπουλιέται» στο 1/3 της αξίας του.

Στο μεταξύ χθες, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας χαιρέτισε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές τονίζοντας ότι θα μεταβάλει τη στάση των επενδυτών προς το καλύτερο. Επίσης, προανήγγειλε τη συμφωνία για το Ελληνικό, ενώ χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο των 2 δισ. από αποκρατικοποιήσεις για το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή