«Medphoto»: Η πληροφορία που γίνεται τέχνη

«Medphoto»: Η πληροφορία που γίνεται τέχνη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θέμα την προσφυγική κρίση και μακριά από τη στερεοτυπική εικόνα του μεταναστευτικού ζητήματος, όπως τόνισαν οι διοργανωτές του, ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι το Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας «Medphoto» στο Ρέθυμνο της Κρήτης από τη ΜΚΟ Kolektiv8 σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Με στόχο να φέρει το κοινό πιο κοντά στη φωτογραφία ντοκουμέντου, το βασικό θέμα του φεστιβάλ, υπό τον τίτλο «Σύνορα / Σταυροδρόμια», θα αναπτυχθεί σε τέσσερις βασικές εκθέσεις σε εμβληματικά κτίρια του Ρεθύμνου, ενώ στις παράλληλες δράσεις και στα εργαστήρια περιλαμβάνεται ένα τριήμερο φωτογραφικό σεμινάριο με τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Ολιβερ Κανάριν. «Η θεματική είναι κάτι που μας απασχολεί καθημερινά. Παράγοντας πολιτισμό πιστεύουμε ότι κάνουμε πολιτική. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες σε άλλους θεσμούς ή μόνο στο κράτος. Εχουμε χρέος να πάρουμε θέση, και οι ίδιοι να βγούμε μπροστά», τόνισε ο εμπνευστής του φεστιβάλ και φωτογράφος Παύλος Φυσάκης.

Με τη συμμετοχή 50 καταξιωμένων και νέων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, φωτοειδησεογράφων και καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους ο Γιώργος Μουτάφης, ο Αγγελος Τζωρτζίνης, ο Σπύρος Στάβερης, ο Σωκράτης Μπαλταγιάννης κ.ά., το «Medphoto» θα διαρκέσει για τέσσερις μήνες, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. «Η φωτογραφία ντοκουμέντου μάς δίνει μια πληροφορία. Στο φεστιβάλ δείχνουμε εικόνες που δεν αποτυπώνουν μόνο πληροφορίες αλλά εμβαθύνουν στην κατάσταση και προσφέρονται για στοχασμό. Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τα στερεότυπα της προσφυγικής κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Φυσάκης.

Προσφυγικές διαδρομές

Οι τέσσερις εκθέσεις του φεστιβάλ «φωτογραφίζουν» ένα δίκτυο σχέσεων και διαδρομών, όπως σημειώνουν οι συντελεστές, που συνιστούν το πολύπλοκο ζήτημα των μετακινούμενων πληθυσμών και της κρίσης. «Για μένα το φεστιβάλ είναι σαν ένα ντοκιμαντέρ με ένα ενιαίο σώμα πολλών φωτογράφων που αφηγούνται μια ιστορία που ξεκινάει από τη Συρία και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, περνάει στην Ελλάδα και φτάνει στο Καλαί. Ο καθένας έχει ένα κομμάτι του παζλ», τονίζει ο φωτογράφος Δημήτρης Μιχαλάκης.

Οι διαδρομές των προσφύγων στην Ευρώπη παρουσιάζονται στην ομαδική έκθεση «Crossings», στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, στο κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας. Στο τζαμί Καρά Μουσά Πασά μια σειρά από βίντεο περιγράφουν γεγονότα από την Αραβική Ανοιξη και τον πόλεμο της Συρίας, ενώ στο φρούριο της πόλης, τη Φορτέτζα, η ομαδική έκθεση «Alien Territory» διερευνά την έννοια του εσωτερικού συνόρου σε μια εποχή ρευστότητας.

Βραβείο «Medphoto»

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κρήτης τέσσερις διεθνείς φωτογράφοι (Αντουάν Ντ’ Αγκάτα, Φραντσέσκο Τσιζόλα, Νταβίντ Μοντελεόνε, Χραΐρ Σαρκισιάν) «συνομιλούν» με επίκεντρο την καθημερινότητα των προσφύγων, ανάμεσα σε έργα του καλλιτεχνικού διδύμου Ανταμ Μπρούμπεργκ και Ολιβερ Κανάριν, του Νίκου Μάρκου, της ομάδας Depression Era και της ομάδας φωτογραφίας της μονάδας απεξάρτησης «18 ΑΝΩ». «Η τέχνη πάντα εκφράζει τα προβλήματα της κοινωνίας σε όλες τις εποχές. Κάθε εποχή έχει τα δικά της προβλήματα και η τέχνη απαντά σε αυτά», τόνισε η διευθύντρια του Μουσείου Μαρία Μαραγκού. Παράλληλα, στους δρόμους της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας με έργα των Αγκλαέ Μπορί και Ζιλιέν Λομπάρντ. Το φεστιβάλ θα απονείμει επίσης το βραβείο «Medphoto», το οποίο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και θα δοθεί σε μία εν εξελίξει (in progress) φωτογραφική εργασία ντοκουμέντου.

​​Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας «Medphoto», Ρέθυμνο Κρήτης, Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2016, πληροφορίες www.medphoto.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή